WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nescio-lezing annex koffieconcert
Kortenhoef, do 11 februari 2010

Op zondag 21 februari organiseert de OSG weer een Nescio-lezing annex koffieconcert over een modern gebed.

persbericht

Nescio-lezing annex koffieconcert

“De Kamer van Catharina  - een modern gebed”, Nescio-lezing  door  Drs. Muriël de Beer, kunsthistorica

In de christelijke wereld is ‘bidden’ een zeer persoonlijke rituele handeling.
Knielend in een kerkbank of voor het altaar, de handen gevouwen. Zittend voor de avondmaaltijd, een dankgebed uitsprekend. De armen ten hemel reikend, in hoop op verlossing door God… Dit soort uitingen van persoonlijke devotie zijn in het verleden regelmatig door kunstenaars geschilderd, vaak in een expliciet christelijke context.

Echter, in de huidige moderne tijd - ons drukke en jachtige bestaan - lijkt voor het gebed geen plaats meer te zijn. Niet in het dagelijkse leven, en ook steeds minder in de beeldende kunst.

De Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola (New York, 1951) vormt hierop een uitzondering. Hij put zijn inspiratie uit mystieke tradities zoals zen boeddhisme, christelijke mystiek en soefisme. In museum De Pont in Tilburg hangt diens video-installatie ‘Catherine’s Room’ (2001), dat kan worden opgevat als een modern devotiestuk. Het is niet geschilderd, maar bestaat uit kleine, bewegende filmpjes op vijf naast elkaar geplaatste flatscreens.

Wie het ziet, wordt er stil van. Het is een alternatief gebed, dat zíe je, dat voél je. En je blíjft gefascineerd kijken……Maar waar zit ‘m dat nou in? En is er een relatie met het verleden?

‘Catherine’s Room’ vormt het focuspunt van deze Nesciolezing. Elk paneel van het vijfluik wordt afzonderlijk besproken, en gerelateerd aan traditionele symboliek in de beeldende kunst. U zult er geleidelijk achter komen hoe de ogenschijnlijk alledaagse handelingen die Bill Viola toont (yoga, borduren, drentelen, kaarsen ontsteken en slapen) een modern equivalent zijn van traditionele gebedsvoorstellingen.

Rond de lezing zullen de cellisten Judith Jamin en Sebastiaan van Eck een klein concert  verzorgen. Zij traden beiden al meerdere malen op in Kortenhoef.

Wanneer: Zondag 21 februari 2010
Waar:  Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168
Aanvang: 11.00 uur   
Toegang:  € 6,00, kinderen gratis
Inl.  www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
-1 gr.
windkr. 4