WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Baas over eigen Geld
Wijdemeren, do 30 december 2010

Wijdemeren is weer baas over het eigen geld. De provincie heeft het preventief toezicht op de begroting opgeheven.


Wethouder Financiën Gert Zagt.

De afgelopen jaren stond Wijdemeren onder preventief toezicht van de provincie. Dat betekent dat het gemeentebestuur voor besluite,n die wel geld kosten, maar niet in de lopende begroting staa,n toestemming moet vragen aan de provincie. Met andere woorden, de gemeente is niet vrij om te besluiten hoeveel geld men in nieuwe investeringen of andere verplichtingen wil steken. Dat betekent een flinke beperking van de beleidsvrijheid van de gemeente. (Meer over het toezicht van de provincie is hier te lezen.)

Weinig vertrouwen

De afgelopen jaren hoopten de voorgaande colleges keer op keer te ontsnappen aan preventief toezicht, maar het vertrouwen van de provincie in de begrotingsdiscipline van Wijdemeren bleek toch steeds onvoldoende, waardoor de provincie in december steeds opnieuw besloot Wijdemeren onder preventief toezicht te plaatsen. Preventief toezicht is voor een gemeente ook enigszins gezichtsverlies, want het betekent een brevet van onvermogen. (In de hele provincie waren er maar twee of drie gemeenten die het niet zelf konden bolwerken en daarom onder toezicht stonden. Een beetje gênant dus.)

Felicitatie waard

In de G&E staat vandaag dat het preventief toezicht door de provincie is opgeheven, waarmee de beleidsvrijheid van Wijdemeren hersteld is tot waar hij zou moeten reiken. Dat is een felicitatie waard aan het adres van de wethouder financiën Gert Zagt (DB), die op 28 april het stokje overnam van VVD wethouder Gerard Abrahamse.

bron
G&E
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
1 gr.
windkr. 2