WIJDEMEERSE WEBKRANT
Koster: Vuyk had Gelijk!
Nederhorst den Berg, di 28 december 2010

Cor Koster vindt dat Martin Vuyk gelijk had toen deze voorstelde om de nieuwbouw in Overmeer Zuid en de sportvelden te scheiden van elkaar. Althans, dat aan de provincie voor te leggen.

Dossier Overmeer Zuid

ingezonden brief

Knopen tellen

In zijn verslag van de discussie in de laatste gemeenteraad over het plan Overmeer Zuid schreef redacteur Rik Jungmann dat Dorpsbelangen "zijn knopen had geteld" en vóór het plan van het College stemde.

Die uitdrukking komt van het knopen tellen op je jas of overhemd als je in dubio staat maar toch een beslissing moet nemen. Je telt van onderen of van boven af (ja… nee… ja… nee…) tot je bij de laatste knoop komt. Die geeft de doorslag. Je had ook gewoon een muntje kunnen opgooien. Ik denk echter niet dat DB hun keuze op deze manier bepaald hebben. Hier spelen een aantal andere mechanismen een rol.

In de commissievergadering van 2 december 2010 was Martin Vuyk van de VVD met een geheel nieuw plan voor Overmeer Zuid gekomen, een plan dat in mijn ogen veel beter was dan wat de gemeente bedacht had. Hij kreeg de handen er niet voor op elkaar, ook niet tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering. Waarom niet? Omdat, zo vond men, de planvorming al te ver gevorderd was. In de woorden van Felix Flameling (GL): "de trein moet doorrijden".

Waarom die trein verder moest en waarom het besluit over de nieuwe plek van de sportvelden een gepasseerd station is, probeerde B&W duidelijk te maken in een memo dat de meeste raadsleden pas vlak voor de vergadering onder ogen kregen. (We moeten  maar eens af van die spoorwegmetaforen nu ruim 90% van de nieuw aangeschafte treinen niet blijkt te kunnen rijden. Hoezo "de trein moet doorrijden"? Dat gebeurt al lang niet meer, in het echt )

Memo

De planvorming heeft, zo zei de memo, nu al € 0,6 miljoen gekost. Ik geloof daar weinig van. Ik maak me sterk dat zeker de helft van die kosten uit uren van ambtenaren bestaat, waardoor dat bedrag niets zegt omdat de gemeente maar wat aan rommelt met het toekenen van uren aan bepaalde posten (waarover een andere keer meer). Er werd voorts gedreigd met planschadeclaims, met kosten door de vertraging van het project, met kosten voor het opnieuw ontwerpen en begeleiden van het nieuwe plan, en - helemaal griezelig - "rentekosten over de reeds gerealiseerde kosten". En het grootste obstakel: de Provincie wil niet. Je kunt weliswaar een aanvraag indienen, maar het blijkt "dat de procedure zwaar is zodat het een bijna onmogelijke excercitie (sic) betreft". Kortom: het memo maakte duidelijk dat de gemeenteraad niet moet zeuren en gewoon "ja" moet zeggen.

Die memo ademt de geest van selectieve voorlichting. Je geeft allerlei informatie en cijfers - hoe meer, hoe liever, zeker als je weet dat vrijwel niemand de moeite neemt een en ander te checken in de korte tijd die beschikbaar is - maar de informatie is gekleurd en de cijfers zijn alleen maar schattingen. Daardoor kun je sommige bedragen lekker hoog maken en andere lekker laag. Maar die Provincie dan, die niet wil? Ach, kom nou... Cruyff zei het al: Je moet schieten anders kun je niet scoren."

Dit soort memo's zijn bedoeld om een besluit te beïnvloeden. Is dat erg? Niet voor raadsleden die hun werk serieus nemen. Dat was, deze keer, eigenlijk alleen maar Martin Vuyk. Hij kreeg de memo's avonds laat, en nam de dag erop vrij om de cijfers samen met een "echte deskundige" door te spitten. Daar kwamen heel andere bedragen uit. Het verplaatsen van de sportvelden naar de zuidkant van het boezemkanaal kon zelfs grote financiële en planologische voordelen met zich meebrengen.

Mond houden

De raad was niet onder de indruk. Waarom niet? Omdat de verreweg de meeste gemeenteraadsleden niet het lef hadden om te zeggen: "beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald". De trein moest immers door. En waarom was dat? Omdat de meeste gemeenteraadsleden bleven geloven dat het College van B&W, met al hun "expertise" en met al hun ambtenaren, het beter weten dan een gemeenteraadslid met gezond verstand… En omdat de meeste gemeenteraadsleden niet echt begrepen waar het over ging. Daardoor wordt Nederhorst den Berg nu opgezadeld met een slecht plan, waarbij sportactiviteiten en woningen boven op elkaar zitten, met veel hinder voor de bewoners en met veel te weinig parkeergelegenheid bij evenementen. Op de klachten van omwonenden kun je wachten… Co de Kloet stelde dan ook voor, op suggestie van Ab Krook, om de bewoners in de buurt een verklaring te laten tekenen dat ze ook in de toekomst geen bezwaar zullen maken tegen het sportgebeuren. Burgers moeten hun mond houden.

Waar stond DB ook al weer voor? Voor Dorpsbelangen? Welnu, inmiddels weten we wel beter…

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift:

Een romantische variant van knopen tellen is het wegblazen van de pluizen van een paardenbloem. Zij houdt van mij, zij houdt niet van mij, zij houdt van mij...

Uiteraard bedoelde ik niet dat DB zijn raadsbesluit over deze kwestie door het lot liet bepalen. Niet door knopen te tellen, niet door kruis of munt te werpen en niet door pluisjes weg te blazen (Al zou dat laatste zeker een vertederend beeld in de raad geven. Co de Kloet die pluisjes wegblaast en de luisteraar thuis, via de microfoon, met sonore stem toevoegt: "Pfff, We steunen het voorstel, pfff, we steunen het niet, pfff, we steunen het wel...")

Ik bedoelde dat niemand kon overzien wat de gevolgen van de lijn Vuyk zou zijn, omdat men overrompeld was door het memo van het college (het Wijdileakje) en men dus (ook DB) eieren voor zijn geld koos, om er nog maar eens een spreekwoord tegenaan te gooien.

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
0 gr.
windkr. 3