WIJDEMEERSE WEBKRANT
Vecht terug in Nederhorst?
Nederhorst den Berg, wo 30 september 2009

Op 8 oktober maakt minister Jacqueline Cramer van VROM bekend of water kan terugkeren in het hart van Nederhorst den Berg.

persbericht

Draagt Minister bij aan Nieuwe Vecht in Nederhorst?

Het is aan minister Jacqueline Cramer van VROM of water kan terugkeren in Nederhorst den Berg. Op 8 oktober maakt zij bekend welke verzoeken van dorpen of landschappen op haar steun kunnen rekenen.

Nederhorst den Berg dingt mee als aanvrager in dit programma Mooi Nederland, dat bedoeld is om de identiteit van een plek terug te brengen. Initiatiefnemer Stichting Vecht Terug in Nederhorst den Berg kreeg ondersteuning van de gemeente Wijdemeren bij deze aanvraag. Als de minister positief besluit, zal een onderzoek starten hoe de Vecht de ziel in de dorpskern kan terugbrengen, op een manier dat iedereen er zoveel mogelijk plezier van heeft.

Bij de aanvraag was het van belang dat de Stichting Vecht Terug in Nederhorst den Berg zich gesteund zou weten door het gemeentebestuur. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft in aansluiting op de besprekingen in de raadscommissie schriftelijk aangegeven kennis genomen te hebben van de plannen om weer water in het dorp Nederhorst den Berg te brengen. Het College van B en W steunde daarop de aanvraag om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de plannen te realiseren. Het gemeentebestuur is erg benieuwd naar de uitwerking van deze plannen.  Er zijn in totaal 219 plannen ingediend. Er is voor dit jaar in totaal 6,5 miljoen euro beschikbaar, een bedrag dat 13 keer overvraagd is.

Het Innovatie programma Mooi Nederland van VROM heet voluit: Hoe mooi is Nederland morgen? De aanvraag is gedaan met een beroep op de identiteit van een plek zoals een dorp, stad of landschap. Doel is de herkenbaarheid en eigenheid van een gebied zo  te maken dat het waardevol in gebruik en beleving is. Daarbij is het de kunst om oude identiteiten te herstellen of nieuwe te creëren. In de Innovatieregeling staat het als volgt omschreven: “Eerste vereiste is dat die identiteit wordt vastgesteld door alle betrokkenen, zodat hier overeenstemming over bestaat. Vervolgens kan de vastgestelde identiteit worden versterkt. Dat kan door aan te haken op het verleden, door het heden te accentueren of door iets nieuws toe te voegen (de toekomst), zoals een sterk icoon.”

Minister Cramer zal 15 oktober op een feestelijke bijeenkomst bekend maken welke projecten volgens haar Adviescommissie kunnen rekenen op een financiële bijdrage van het Rijk. Het bestuur van de Stichting hoopt dat Nederhorst den Berg bij deze selectie zal behoren. Dan kan begonnen worden met zorgvuldig onderzoek en planvorming om water in het dorp terug te brengen, zodanig dat de bewoners er zoveel mogelijk plezier aan beleven.
Mocht het in oktober ‘nee’ worden, dan volgt volgend jaar nog een tweede kans, want het totaal beschikbare bedrag is 13 miljoen euro.

Stichting Vecht terug in het dorp Nederhorst den Berg.  Voor nadere informatie verwijzen we u naar de website, www.nieuwevecht.nl Voor reacties emailadres: info at nieuwevecht.nl.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
16 gr.
windkr. 2