WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bergse Runners: Succesje
Nederhorst den Berg, do 8 oktober 2009

De Bergse Runners Club (BRC) was gisteren weer naar de Rading 1 getogen om te pleiten voor de aanleg van een atletiekbaan in Overmeer Zuid.


Het plangebied boven het boezemkanaal (onderaan).
Links de Vecht. (Foto: Google Earth.)

Wijdemeren wil woningen gaan bouwen in Overmeer Zuid, het gebied in Nederhorst waar nu de voetbalclub, de tennisbanen en Kinderopvang De Bergertjes gevestigd zijn. Er is een klankbordgroep gestart en een landschapsarchitect is aan de slag gegaan om het gebied in te delen. In de klankbordgroep zaten de huidige gebruikers van het gebiedje en omwonenden. Ook de BRC praatte mee. Het college gaf de bestaande clubs voorrang boven de BRC. "Die hebben grond in hun bezit, de BRC niet." :aldus wethouder Betske van Henten. Een deel van de raad achtte dat niet eerlijk. "Zo komt de BRC nooit aan de bak!" : aldus Ria Hennis (DBW).


Bergertjes: Ongerust.

BRC: Verbolgen en niet serieus genomen.

Multifunctioneel

In de inspraak aan het begin van de avond bleek ook ongerustheid bij de Bergertjes. De inspreekster was bang dat het gebouw van de Bergertjes (76 kindplaatsen, 200 kinderen) verdwenen was van de tekening. Dat bleek mee te vallen. Er wordt nog gesproken met diverse partijen, waarbij aan een multifunctioneel gebouw gedacht wordt, bijv. de voetbalclub samen met de naschoolse opvang.

Excuses

De wens van de BRC (188 leden), een atlethiekbaan, is een sportaangelegenheid en wordt daarom besproken in de commissie Maatschappelijke Zaken. Het inrichten van een gebied is ruimtelijke ordening. Daar ging het eergisteren mis. Zonder aankondiging was het onderwerp verplaatst van commissie en van avond, waardoor een delegatie van de BRC voor niets kwam. Wethouder Nelleke Schenkkan bood gisteren haar excuses aan de verbolgen BRC aan, maar zei er direct bij dat de fout bij het presidium (de fractievoorzitters) gemaakt was.

Sport, woningbouw en varen

Nadat de heren van BRC hadden ingesproken ontspon zich een debat dat veel kanten op ging. Het kernprobleem is dat de aanleg van een atlethiekbaan veel ruimte vraagt en ten koste zal gaan van te bouwen woningen. Dat betekent minder opbrengst van de grond en het betekent minder woningbouw. Daar trad de scheiding der geesten op. Ab Krook (DBL) bleek een zo groot voorstander van de sport dat er wel een paar woningen van hem mochten wijken. Anderen vonden juist de woningbouw belangrijker. Jaap van Waveren (DBL) pleitte er voor om een verbinding met de Vecht te maken, opdat mensen met hun sloep van hun tuin af kunnen varen naar de Vecht. Daarmee zou de prijs van die huizen hoger kunnen worden.

Schuiven met huizen


Het plan dat gisteren door het college voorgesteld werd.

Enkele raadsleden ontpopten zich als amateur-landschapsarchitecten. "Als u nou die huizen in het rond zet in plaats van recht en de voetbalvelden daar wat naar links, dan kan de atlethiekbaan erom heen gelegd worden. Rond vind ik trouwens toch mooier dan recht. Recht is zo jaren zestig en zeventig." Ruud Buijs hamerde erop dat de voetbalvelden ook kleiner mogen dan nu op tekening aangegeven.


Ruud Buijs:
Kleinere velden.

Ab Krook:
Minder huizen.

Theo Reijn:
Creatief schuiven.

Jaap van Waveren:
Sloep voor de deur.

De ene oplossing na de andere vloog over tafel. Daarbij werd voorbijgegaan aan de inhoud van een Memo, dat het college pal voor het debat had laten verspreiden. In dat Memo rekende projectleider E. Blok voor dat de aanleg van een atlethiekbaan aan alle kanten onhaalbaar was. Het zou bijv. 20 a 25 sociale woningen gaan kosten, maar ook problemen geven met parkeerplaatsen.

Broos succesje

Na lange tijd debatteren doofde de discussie langzaam uit. Voorzitter Edwin Bult keek wat hulpeloos om zich heen. "Wat is de conclusie van wat wij allemaal besproken hebben?" Het bleek dat alle fracties vonden dat het college nog maar eens moest kijken of er met passen en meten toch niet een atlethiekbaan aangelegd kan worden. Theo Reijn (CDA): "Ik reken op de creativiteit van wethouder Van Henten."


V.l.n.r.: De wethouders Nelleke Schenkkan (GL), Betske van Henten (CDA) en Gerard Abrahamse (VVD).

Wethouder Betske van Henten keek wat sip bij deze oproep en vroeg om duidelijke kaders waarbinnen zij mag opereren. Er werd door de commissie aangedrongen op het bekijken of er toch een atlethiekbaan mogelijk is, waarbij er echter geen woningen mogen sneuvelen. Een mager en zeer broos succesje voor de Bergse Runners.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
14 gr.
windkr. 2