WIJDEMEERSE WEBKRANT
Schoolschaaktoernooi
Wijdemeren, do 8 oktober 2009

Burgemeester Karen Heerschop opende gisteren het vijfde Schoolschaaktoernooi door de eerste zet te doen.

Door: Karin van Hoorn

“Drie….Twéé….één”…klinkt het uit zo’n honderd kinderkelen. Burgemeester Heerschop doet dan een buitengewoon slimme zet op het schaakbord van het team van de Curtevenneschool (winnaar vorig jaar) en daarmee is het Schoolschaaktoernooi 2009 in Wijdemeren officieel geopend!

Vijfde keer

Patrick Kreuning organiseert dit toernooi voor de vijfde keer. Eénentwintig teams doen eraan mee. Vierentachtig kinderen plus nog wat reserve-schakers. Gastschool is de Jenaplanschool De Sterrenwachter in Loosdrecht. De belangstelling voor het schaakspel is groot en ambitieus! De tien, twaalf-jarigen willen winnen!

“Het geeft niet als je verliest”, zegt een meisje troostend tegen haar tegenstander die achter staat. “Dat is helemaal niet erg. Je hoeft daar helemaal niet verdrietig om te zijn. Alleen, ìk ben dan wèl blij!” Al na een paar minuten wordt Patrick, scheidsrechter,  geroepen: “Meneer, ik heb gewonnen”. De eerste winnaar van de eerste ronde is Loano, van de Sterrenwachter.


Loano

Gecontroleerde chaos

De rest van het toernooi gaat in gecontroleerde chaos voorbij. Ouders drinken een kop koffie of thee, kinderen krijgen limonade en een eierkoek en leerkrachten staan stand by. De doodse stilte bij de wereldkampioenschappen schaken is hier absoluut niet aan de orde. Hier schaakt men tussen verstoppertje spelende en hardloopwedstrijdjes doende kinderen door.

Eindelijk, na vijven, is de uitslag bekend. In poule 1 is de kampioen: De Sterrenwachter. In poule 2: winnaar: team 1 van de Curtevenneschool. Het tweede team van de Antoniusschool uit Kortenhoef heeft voldoende punten verzameld om naar de finale te mogen. Poule 3: de Jozefschool.

Vier teams gaan de finale spelen op 28 oktober.
www.schoolschaakwijdemeren.tk

bron
WWK
foto
Karin v. Hoorn
auteur
Karin v. Hoorn
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
14 gr.
windkr. 2