WIJDEMEERSE WEBKRANT
De bibioteek moet blijfen
Nederhorst den Berg, ma 16 november 2009

Cor Koster vermoedt de hand van volwassenen in de protesten van de kinderen die in Loosdrecht voor de bieb de straat op gingen.

ingezonden brief

De bibioteek moet blijfen

Als zelfs kinderen de straat opgaan om te protesteren tegen een overheidsmaatregel, dan moet het echt wel erg zijn. Dat ben je geneigd te denken... Maar ... is dat ook terecht?

In de raadszaal van de gemeente Wijdemeren hingen tijdens de Algemene Beschouwingen twee collages aan de wand met uitingen van kinderen over de bibliotheek in Loosdrecht. Kennelijk waren die aangeboden aan de verantwoordelijke wethouder Nelleke Schenkkan. De kinderen - zo bleek - waren tegen de sluiting van de bibliotheek.

Een paar citaten. Patrick van 7 - een soort jonge Putter - richtte zich rechtstreeks tot de gemeenteraad: "als de bieb weg gaat vin ik jullie stom". Dat konden de raadsleden in hun zak steken. Nijnke van 8 probeerde het op een meer educatieve manier: "het is belangrijk dat kinderen lezen". Wie kan het daar mee oneens zijn? Eva (6) had gehoord dat ze na sluiting van de bieb in Loosdrecht helemaal naar Hilversum moest om boeken te lenen, en vond dat maar niks "om dat het erg fer fietsen is". Af en toe was er een hartekreet, zoals "biblioteek ik wil niet dat juulie weggaan van weege die leuk boeke". Sam van 6 vatte alles kernachtig samen: "de bibioteek moet blijfen".

Je kunt die uitingen alleen maar lezen met een glimlach op je gezicht. Die kinderen toch... schatjes zijn het.... Vooral als je hoort dat het hele protest door één leerling van de basisschool is georganiseerd, een meisje. Met alle respect voor dat meisje moet me toch iets van het hart. Ik vind het moeilijk te geloven dat ze geheel zelfstandig een grote groep kinderen bij elkaar gekregen heeft, dat zij zelf de Noordhollandse tv erbij gehaald heeft, dat ze een volwassene gevonden heeft die met een grote toeter instructies geeft aan de kinderen, enzovoort. Deze demonstratie was te gelikt, te FNV-achtig.

Het kan niet anders dan dat er zich ook een aantal volwassenen mee bemoeid hebben. Ik vroeg de directrice van de bibliotheek of zij daar de hand in gehad had, maar dat ontkende ze. Het hele protest was uitgegaan van de kinderen en hun ouders, zei ze. De bibliotheek had daar niets mee te maken gehad. Ik geloof haar zonder meer.

Hoe dan ook... het is duidelijk dat een aantal volwassenen een grote groep kinderen onjuiste informatie gegeven heeft, en aangezet heeft om de straat op te gaan over een non-issue. Het is namelijk helemaal niet zo dat de bibliotheek dicht gaat. De subsidie wordt minder. De korting die de gemeente toepast op de subsidie is absoluut niet de doodsteek voor de bibliotheek. Ja, het is een forse korting: 150.000 euro. Maar dat betekent helemaal niet dat de bibliotheek weg moet. Kijk maar naar de jaarrekeningen en de balans van de bibliotheek. De bibliotheek overleeft het wel, zij het met wat aanpassingen. De subsidie wordt minder. Dat is alles.

Patrick en Nijnke en Eva en Sam en alle andere kinderen kunnen gerust zijn. Ze kunnen boeken blijven lenen en hoeven niet helemaal naar Hilversum te fietsen. En misschien leren ze, als ze wat ouder zijn geworden, dat de actie waar ze zo trots aan meegedaan hebben en die zelfs de tv gehaald heeft, tot stand kwam op basis van onjuiste informatie. Gekregen van een stel ouderen die niet wisten wat er aan de hand was. Of - en dat zou nogal misselijk zijn - die het wèl wisten, maar die er de voorkeur aan gaven om die kinderen verkeerd voor te lichten. Als dat zo is, dan kunnen we spreken van het misbruiken van kinderen.

En *dat* zou hoogst kwalijk zijn...

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
12 gr.
windkr. 4