WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bomen Bornholm Gekapt
Oud Loosdrecht, wo 4 maart 2009

Tijdens de inspraak voor de commissie Ruimte en Economie uitte de heer Steenbergen zijn kwaadheid over het kappen van honderd bomen.

Gistermiddag werd begonnen met de kap van honderd bomen op het Bornholm- en Irenekavel (Dorpscentrum) in Loosdrecht. De heer Steenbergen had namens zijn moeder bezwaar aangetekend tegen de kap. Hij was in de veronderstelling dat er nog een bezwaartermijn van zes weken gerekend vanaf 5 februari liep.

Collegebesluit

Het college nam gistermorgen het besluit om to de kap over te gaan, waarna gistermiddag direct de daad bij het woord werd gevoegd. In de commissie van gisteren vroeg Jaap van Waveren (DBL) aan wethouder Gerard Abrahamse om aan de portefeuillehouder (Burgemeester Don Bijl) door te geven dat er gestopt moest worden met de kap. Ook wilde Van Waveren dat de portefeuillehouder contact met hem zou opnemen. Van Waveren verklaarde vanavond dat er vandaag geen enkel contact met het college was geweest. Burgemeester Don Bijl verklaarde dat het verzoek hem niet bereikt had in de vorm dat er direct contact moest zijn.

Aangifte

Intussen trachtte de heer Steenbergen de kap vanmorgen vroeg te stoppen met behulp van de politie. Om zeven uur belde hij de politie. Die verscheen om negen uur. Volgens Steenbergen werden vervolgens allerlei documenten getoond die moesten bewijzen dat er een kapvergunning was. De echte kapvergunning was er niet bij. Daarop deed hij aangifte bij de politie tegen de gemeente wegens, volgens hem, de illegale kap van honderd bomen, die vandaag afgerond werd.

Politieke consequenties

Jaap van Waveren (DBL) voorspelde politieke consequenties voor de portefeulliehouder als het Openbaar Ministerie tot de slotsom zou komen dat de bomenkap illegaal zou zijn.

Burgemeester Don Bijl verklaarde dat de bomenkap rechtmatig was. Het college heeft gewacht met de kap, maar had dat niet hoeven doen. De aangifte vond hij niet leuk, maar "het staat iedereen vrij om aangifte te doen". Er was volgens hem om een voorlopige voorziening gevraagd aan de rechter om de kap te stoppen, maar die werd afgewezen.

Verwarring

Die mededeling leidde tot flink wat verwarring. Van Waveren meende dat er een verwisseling was met een kapvergunning voor het Ottenhome terrein. Hij had rondgevraagd, maar niemand had een voorlopige voorziening gevraagd. Toen bleek dat de voorlopige voorziening afgelopen middag speelde. De gemeente heeft alle stukken naar de rechter gestuurd, die daarop per kerende post liet weten dat er gekapt mocht worden. Tijdens de behandeling door de rechter werd er doorgegaan met het kappen, hetgeen bij René Voigt (DBW) tot ongeloof leidde. "Tijdens de procedure had u toch even moeten wachten met kappen, anders hoeft het niet meer. Schandalig."

Rechtmatig

Don Bijl verklaarde niet onder de indruk te zijn van de grote woorden van Voigt, omdat het college volledig rechtmatig gehandeld had. Hij zegde een gedetailleerde brief toe aan de raad met alle data, besluiten en acties.

Dwars voor het College

Edwin Bult (GL) vergat zijn rol als technisch voorzitter van de commissie en ging dwars voor het college liggen. Hij kapte de discussie af. "Meneer Voigt u heeft gehoord wat het college zegt. U moet luisteren naar wat er gezegd wordt. U krijgt een brief van het college."

Bruut

Hilbrand Korver (HKA) wilde ook nog wat over de kwestie zeggen, waardoor Bult tegen zijn zin het debat moest heropenen.

Hilbrand Korver noemde het optreden van de gemeente "bruut" tegenover de bezwaarmakers/bewoners. De comissie Bezwaar- en Beroepschriften stelde volgens hem dat de kapvergunning niet volgens de regels was en de bezwaarmekers wachtten nog. "En nu is het terrein kaal. Wethouder Abrahamse knikte gisteren en leek het te begrijpen. Vandaag kwam er geen enkele reactie." :aldus Korver.

Dossier Dorpscentrum

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
7 gr.
windkr. 2