WIJDEMEERSE WEBKRANT
Hakhout Plassen verwijderd
's-Graveland, vr 6 februari 2009

Vrijwilligers verwijderen het hakhout in de Kortenhoefse en Ankeveense Plassen om het landschap open te houden.

persbericht

Actieve vrijwilligers bij de Vechtplassen

In de Kortenhoefse- en Ankeveense Plassen wordt hard gewerkt door vrijwilligers om het open karakter van de plassen te behouden. Drie groepen werken door de week in de plassen en ook op zaterdag is een groep vrijwilligers hier actief voor Natuurmonumenten.


Plassen met hakhout.

De vrijwilligers zijn vooral aan het werk in het hakhout. De werkzaamheden bestaan meestal uit het wegzagen van boompjes en struiken op de legakkers, verboste rietlanden en moerassen. Dit is hard nodig om het open karakter van dit landschap te behouden. Zo wordt het leefgebied optimaal voor de vogels en planten die in dit laagveengebied thuishoren, zoals de snor- en rietzanger. Ook de fietser en wandelaar kan weer genieten van het open landschap.


Plassen, nadat het hakhout is verwijderd.

Het weghalen van de boompjes op de legakkers is ook nodig om de legakkers te behouden. Als de bomen te groot zouden worden, bestaat de kans dat ze, bij een forse wind, omwaaien en zo grote delen van de legakker mee het water innemen. De legakkers en petgaten behoren bij het karakteristieke historische landschap van de Vechtplassen die ontstaan zijn door vervening.

Het hakhoutbeheer is zwaar en intensief werk. Het grootste deel wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Om het terrein goed te kunnen beheren wil Natuurmonumenten ervoor zorgen dat dit hakhout eens in de 6 jaar teruggezet hebben.

Vroeger werd het hakhout eens in de drie jaar afgezet en daarna opgebost, de bossen werden aan de plaatselijke bakkers verkocht, die deze gebruikten als brandstof voor de bakkersovens.

bron
WWKpersbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zon
5 gr.
windkr. 2