WIJDEMEERSE WEBKRANT
Tekort Raadsleden
Wijdemeren, ma 2 februari 2009

Er bestaat bezorgdheid over een tekort aan nieuwe raadsleden in 2010. In april start de VNG een promotiecampagne om de animo te bevorderen.

Gemeenten maken zich zorgen dat er voor de verkiezingen van 2010 niet genoeg raadsleden zullen zijn. Dit voorjaar wordt daarom door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Binnenlandse Zaken een promotiecampagne gestart.

Groot verloop

Er is een groot verloop. Na één periode van vier jaar houdt veertig procent van de raadsleden het voor gezien. Dat wordt veroorzaakt door de zware combinatie van werk, gezin en het raadswerk. De aanwas van nieuwe raadsleden neemt ook af, omdat steeds minder mensen lid zijn van een politieke partij. (Een artikel over dit onderwerp staat op Binnenlands Bestuur.)

Te kleine vijver

In het Nederlands Dagblad van vandaag worden nog meer zorgwekkende factoren beschreven over raadsleden en hun vervanging. Het raadswerk zou te weinig aantrekkingskracht hebben. Er wordt ook getwijfeld aan de kwaliteit van raadsleden. De vijver waaruit raadsleden geworven worden zou te klein zijn. Te weinig aanbod mag er niet toe leiden dat kwaliteitseisen aan raadsleden teruggeschroefd worden, vindt het centrum voor lokaal bestuur van de PvdA. Bovendien wordt een heel oud probleem van stal gehaald. Er zitten te weinig mensen uit heb bedrijfsleven in gemeenteraden. Volgens MKB zijn bedrijven verplicht om mee te werken aan deelname in een gemeenteraad. In de praktijk is dat een wassen neus, zeker in deze tijd waar werknemers toch al onzeker zijn van hun baan. Ze kijken wel uit.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
2 gr.
windkr. 5