WIJDEMEERSE WEBKRANT
Van Loenen: Uit uw zak
's-Graveland, do 18 september 2008

In een ingezonden brief zet Frans van Loenen zeer kritische kanttekeningen bij het financiële beheer van de gemeente Wijdemeren en de controle van de raad.

Update 18-9-2008, 13.05: De redactie heeft gemeend onderstaande brief van kanttekeningen te voorzien, vanwege het gebrek aan nuances en enkele onjuistheden. Zie het Naschrift.

ingezonden brief

Budget

Heeft u dat nou ook wel eens? Met enige zorgvuldigheid bekijken we toch allemaal ieder jaar ons inkomen. Dan rekenen we uit wat we er zoal wel en niet mee kunnen doen en vervolgens ontdekken we iedere maand dat het eigenlijk anders uitpakt en dat de maanden, gemeten naar ons inkomen, steeds korter worden. Jammer !

Als we zelf niet genoeg geld verdienen, moeten we stappen terug. En er is geen enkele bank of instelling die ons dan door een moeilijke periode heen helpt. Zo zit dat !

Bij de overheden ligt dat even anders. Neem bijvoorbeeld de gemeente Wijdemeren. Als uitgangspunt leeft de overheid, en dus ook de gemeente, uit de zak van haar burgers. En het leuke van zo'n regeling is dat de gemeente zelf mag bepalen hoe diep die zak eigenlijk wel is. Dat heet democratie en bestuursrecht. Het zijn wel uw zelf verdiende centen, maar als u dan denkt dat u ook zelf de bestedingsdoelen mag aangeven heeft u het gewoon goed mis.

In opperste wijsheid besluit een gemeente bestuur een gemeentehuis te betrekken dat vele miljoenen kost. Kopen of huren ? Makkelijke keus want de zak van de burger is peilloos diep. En het prachtig gemeentehuis dat Wijdemeren al had wordt tussen neus en lippen even verkwanseld voor de prijs van een bedrijfsgebouwtje. Alles op kosten van de burger, maar die mag niks zeggen. Die wordt vertegenwoordigd door een gemeenteraad die het College moet controleren en adviseren. En die gemeenteraad zit te slapen of is onbekwaam ! in opperste wijsheid besluit het gemeentebestuur een nieuw bejaardenhuis te realiseren. Hup, alle bewoners in een container, veel geld naar een projectontwikkelaar en resultaat .? Schandelijke leegstand en ouderen in containers voor de komende jaren.

En wat te denken van alle herinrichtingsplannen die de bewoners niet wensen ? Ottenhome, Herenweg, Zuidereinde, Noordereinde, Leeuwenlaan, sportvelden ? Het levert een tekort op de begroting voor het jaar op van zo'n 5 millioen euro ! Weet u wel hoeveel geld dat is ? Maar het geeft niet, want het komt toch allemaal uit de zak van de burger. Uit uw zak !

Heeft u de kredietcrisis een beetje gevolgd ? Bestuurders van grote instellingen worden de één na de ander ontslagen. Omdat ze er een absolute bende van hebben gemaakt. De financiële schade is enorm. Uit uw zak ! Om overigens onbegrijpelijke redenen krijgen ze wel allemaal nog een stevige ontslagvergoeding mee. Maar dat is eigenlijk ook niks bijzonders. Dat gebeurt in Wijdemeren ook. Ik las iets over een wethouder die recent het politiek podium verliet met een vette kluif. Maar het is kennelijk allemaal niet belangrijk, want het komt toch uit de zak van de burger. En het lijkt echt of die slaapt. Net als de gemeenteraad trouwens.

Frans van Loenen
's-Graveland

Naschrift redactie:

De redactie heeft sterk getwijfeld over de plaatsing van deze brief, omdat er een aantal onjuistheden in staan:

  • Over de keuze voor verkoop van het gemeentehuis in 's-Graveland is zeer lang en uitvoerig gedebatteerd met tal van kostenberekeningen op tafel. De term "verkwanseld" is ons inziens dan ook onterecht.
  • De treurige gang van zaken bij Oudergaard is ten volle te wijten aan de directie van toen nog Auxilium, nu Innovum. In die kwestie speelt de gemeente geen enkele rol.
  • Om plannen met betrekking tot Ottenhome, Herenweg, Zuidereinde, Noordereinde, Leeuwenlaan en sportvelden op één hoop te gooien gaat te ver. Het is niet het vergelijken van appels met peren, het is het vergelijken van een complete fruitmand met elkaar. Geen van de genoemde plannen lijkt qua omstandigheden, eigendomsverhoudingen, politieke verhoudingen, verantwoordelijkheden, etc. ook maar enigszins op elkaar. Sommige kosten Wijdemeren geld, andere niet. Voor sommige plannen heeft Wijdemeren een eerste verantwoordelijkheid, voor andere niet.
  • En tenslotte, voor politieke ambtsdragers bestaat een wettelijke wachtgeldregeling. Wijdemeren voert die uit. Niet slechts voor de onlangs afgetreden wethouder, maar ook nog voor een serie wethouders uit het verleden. Dat is geen "vette kluif", dat is een wettelijke regeling, die Wijdemeren niet te verwijten valt.

Wijdemeerse Webkrant
Rik Jungmann

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
17 gr.
windkr. 3