WIJDEMEERSE WEBKRANT
Wild in de tuin: Normaal
Ankeveen, do 16 oktober 2008

Hans Schouten uit Ankeveen wijst erop dat de inspanningen erop gericht zijn om het wild zich vrij te laten bewegen. Dus niet schrikken van wild in de tuin.

ingezonden brief

Wij wonen nou eenmaal in een natuurgebied dat met een Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) gaat zorgen dat de verbindingen tussen de natuurgebieden worden hersteld, bijvoorbeeld door de aanleg van ecoducten en wildtunnels. Dus zullen deze  edelherten en andere dieren wel meer voorkomen die gaan we toch niet allemaal doodschieten.

Voor het natuurlijk evenwicht is het belangrijk dat verschillende diersoorten zich vrij kunnen bewegen tussen bos-, weide- en watergebieden. Een pijler van dat beleid is het vormen van een Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in 2018, een netwerk waarmee alle natuurgebieden in Nederland op elkaar aangesloten zijn, en ook aansluiten bij die van de buurlanden.

Via het MJPO worden er voor 2018 in totaal 208 maatregelen genomen om natuurgebieden met elkaar te verbinden, daaronder vallen ecoducten, maar ook bijvoorbeeld dassentunnels, 'boombruggen' en ecoduikers (voor waterdieren). Kortom, allerlei oplossingen waarmee dieren over of onder een weg door kunnen. De ontwikkeling van het plangebied Hollands Akeveense Polder-oost maakt deel uit van een groter natuurontwikkelingsproject in de Vechtstreek, dat wordt ondernomen door Dienst Landelijk Gebied, Natuurmonumenten en Waternet (AGV).

In de Hollands Akeveense Polder-oost zijn een aantal werkzaamheden begonnen. Ten eerste wordt er een slenk aangelegd om het in het terrein aanwezige reliëf te accentueren. Hierbij wordt tot op het zand gegraven. Verder worden een viertal zodjes hersteld. Dit zijn kleinschalige veenwinningsputjes, welke momenteel begroeid zijn met moerasbos. De bomen worden gerooid en het nog aanwezige veen wordt tot op het zand afgegraven.  Verder wordt een deel van de locatie afgeplagd tot 30-40 cm -mv, om de bodem te vernatten ten behoeve van de natuurontwikkeling. Tot slot wordt een aantal sloten hergeprofileerd, waarbij de noordzijde wordt verbreed met een zwak hellend talud. Dus nu maar hopen dat ze naar Ankeveen toe komen.

Groeten,

Hans Schouten
Ankeveen

Er komt ook een fotoreportage van de werkzaamheden.

http://picasaweb.google.com/hansankeveen/HollandsAkeveensePolderOost
http://www.arcbv.nl/assets/documents/arcrapport-2008-48.pdf

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
12 gr.
windkr. 3