WIJDEMEERSE WEBKRANT
Hulp voor als u Stemt
Wijdemeren, vr 14 november 2008

De WWK redactie ging op zoek en vond enkele aanknopingspunten om te bepalen wat u zou kunnen stemmen voor het waterschap.

Update 15-11-2008, 0.11: Jacob van der Meulen uit Loosdrecht is ook een Wijdemeerse kandidaat. Wij waren hem vergeten. Excuses.

De Vrije Universiteit heeft een Kieskompas op internet gezet. U vult daar uw postcode in, beantwoordt een aantal vragen en er rolt uit welke waterschapspartij het dichtst bij uw standpunt staat.

AGV, niet duur

In de NRC van gisteren stonden twee grote achtergrondartikelen over de waterschapsverkiezingen. "Kiezen tussen PvdA-dijk of CDA-sluis" en "Boer wil niet betalen voor de Betuwelijn". Ook stond er een overzicht van de kosten per inwoner in alle waterschappen. AGV staat in dat overzicht bijna onderaan met € 110,02 per inwoner. Er zijn in het gebied van AGV 1,2 miljoen inwoners, erg veel. Er staat niet bij hoe die kosten verdeeld zijn tussen boeren en ingezetenen (huishoudens en bedrijven).

Hoog of laag water

Uit het eerste artikel rijst een beeld op dat de strijd globaal gaat tussen boeren (CDA), steden (PvdA) en bedrijven (VVD). Een lage waterstand (boeren en bedrijven) en een hoge waterstand (natuur). De PvdA heeft indertijd gepleit voor afschaffing van de waterschappen, maar kan nu niet achterblijven om mee te doen in de campagne. Het CDA, dat van oudsher zeer goed vertegenwoordigd is in de waterschappen, heeft 100.000 euro uitgetrokken voor de landelijke campagne. De PvdA 20.000 euro. De SP doet uit principe niet mee, omdat die partij vindt dat waterschappen geen politiek orgaan moeten worden. D66 en GroenLinks doen zelf niet mee, maar steunen de lijst Water Natuurlijk, die voor natuur en recreatie staat.

Kostenverdeling

In het tweede artikel wordt beschreven dat de strijd gaat om de verdeling van de kosten van het waterschap. Volgens dat artikel kan het uitbrengen van een stem honderden euro's per jaar kan uitmaken. Als voorbeeld wordt genoemd het waterschap Brabantse Delta. Daar zijn onlangs twee bestuursleden opgestapt, omdat het bestuur besloot dat alle huishoudens (ingezetenen) meer moesten gaan betalen en de boeren daardoor minder.

Ook opvallend in het artikel is dat de eigenaren van natuurgebieden (Natuurmonumenten) bijna niets betalen, omdat de waarde van hun grond laag getaxeerd wordt. En dat, terwijl juist de kosten voor natuurgebieden hoog zijn. (Saillant detail in dat artikel: Alfred van Hall is dijkgraaf van het waterschap Hunze en Aa, maar ook vice-voorzitter van Natuurmonumenten en voorzitter van de commissie van advies inzake waterstaatwetgeving....)

Nieuwe wet

Er is een nieuwe waterschapswet die ongunstig uitpakt voor de agrarische sector. Diverse waterschappen zinnen nu op maatregelen om dat nadeel te herverdelen over de huishoudens. In het artikel zeggen enkele kenners dat de nieuwe waterschapswet te kort door de bocht is aangenomen door de Tweede Kamer. Zij vinden dat er een evaluatie van de wet moet komen.

Links

Een overzicht van alle partijen en hun standpunten staat op pakaandatwater.nl. Hulp bij het kiezen vindt u op het Kieskompas.

De volgende partijen doen mee:

Partijen Kandidaten uit Wijdemeren
Lijst 1: Socialistische Waterschapsvereniging  
Lijst 2: Water Natuurlijk  
Lijst 3: Recreatie, Wonen en Water Ton Vendrig, Nederhorst den Berg, lijsttrekker.
Jacob van der Meulen, Loosdrecht.
Lijst 4: Partij voor de Dieren  
Lijst 5: Christen Democratisch Appèl Ron Wever, Kortenhoef, nummer 6
Lijst 6: ChristenUnie - SGP  
Lijst 7: Algemene Waterschapspartij  
Lijst 8: Rijdend Nederland  
Lijst 9: Partij van de Arbeid  
Lijst 10: Eigen Woning en Water!  
Lijst 11: VVD André Spils, Loosdrecht, nummer 2
bron
NRC
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
grijs, nat
10 gr.
windkr. 3