WIJDEMEERSE WEBKRANT
Algemene Beschouwingen
Wijdemeren, wo 5 november 2008

Gisteravond begonnen de algemene beschouwingen in Wijdemeren. De teksten van de verschillende fracties vindt u hier en op de website van Wijdemeren.


Uit de presentatie van Gert Zagt (DBL).

DBW en het CDA waren zo vriendelijk om ons hun teksten te mailen. DBL (Gert Zagt) had veel werk gemaakt van een ludieke Power Point presentatie, die qua omvang wat groot (ruim 4 Mb) was om te mailen en hier te plaatsen. Hij is te vinden op de website van de gemeente. Ook de algemene beschouwingen van de VVD, de PvdA en GroenLinks zijn daar te vinden. De pagina met de links naar de algemene beschouwingen en de vragen aan het college staat hier.

Wij waren verhinderd om de begrotingsbehandeling bij te wonen. Wim van Oudheusden (AP@W) was er wel bij en schreef onderstaand commentaar.

ingezonden brief

Dappere verhalen, geen inhoud

Op de publieke tribune van de raad bij de algemene beschouwingen zaten 13 burgers. Dat dat er zelfs meer waren dan verwacht, bleek toen enkelen daarvan niet eens een kopie konden krijgen van de voorgelezen teksten van de fractievoorzitters.

En bijna elke partij sprak over het herstellen van het vertrouwen in de politiek. Misschien kan morgen het hek op slot voor belangstellenden? Dan kunt u ook de openbare raadsvergadering in een achterkamertje houden. Kosten? geen. U drinkt toch wel een glas, doet een plas en alles blijft zoals het was; met dank aan DBL.

Het enige vermeldenswaardige nieuws is het optreden van de heer Bult als woordvoerder namens Groen Links; Korver is de mond gesnoerd: teveel goede zinvolle duale dingen gezegd naar ik aanneem. Als dat geen splijtzwam is weet ik het niet meer.

Het CDA nam het een heel klein beetje op voor burger (liefst geen 11,5% OZB verhoging) en een pietsie meer voor de ondernemers (die zelfs nog meer moeten betalen), maar trok meteen de woorden weer even vlotjes terug door toe te zeggen, dat als het niet anders kon men toch het Collegevoorstel zou steunen; wel kwam men met een idee voor de toekomst - net als bij het Noordereinde- dus dat is iedereen volgend jaar weer vergeten. Slappe hap, dus!

De VVD dacht dat de PvdA in Groningen over de percentages sociale huur in onze dorpen gaat en haalde een boekhoudkundige truc uit om morgen wat ideetjes binnen te slepen voor de achterban. Men kreeg de hele coalitie over zich heen door te stellen, dat sportsubsidies voor enkele achterbannen over de ruggen van alle anderen als cadeautje wordt uitgedeeld door deze raad. Hun wethouder vond het begrip "OZB-probleem" uit.

Dat hij er slapeloze nachten van had kan ik me voorstellen, zo'n torenhoge verhoging kun je nooit aan je lden verkopen. Hoe lang houdt de VVD nog stand in deze coalitie? De PvdA zei eigenlijk alleen het College volledig te steunen. En dat was het dan.

Wethouder Moote stelde de enige goede duale vraag van de avond: kan ik kaders krijgen van jullie voor het wijksteunpunt? Ik vrees dat ze roepende in de woestijn zal blijken. Kaders stellen moet nog worden uitgevonden worden door deze raad, die slaafs achter de waan van de dag, dus B&W-voorstellen, aansukkelt.

DBW en DBL komen met afzonderlijke tegenbegrotingen, waarbij opviel dat Voigt aan Zagt vroeg om een ideetje alsnog in dat van DBL op te nemen. Als dat niet gebeurt wat dan?

Waar bleef de hamvraag? Namelijk of het wel fatsoenlijk is, om kiezers die via de AWBZ, pensioenen, salarissen, spaargeld kwijt, verlies op aandelen en dreigende ontslagen met échte problemen thuisblijven en er dan nog een forse greep uit hun portemonnaie door de zelfgekozen politici nog meer op achteruit gaan. Of teveel betaalde belasting niet gewoon als compensatei terugbetaald moet worden? Fatsoen moet je doen. Meneer Reijn: Change we need!

AP@W

bron
WWK/ing. br.
foto
---
auteur
WWK/ing. br.
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
10 gr.
windkr. 2