WIJDEMEERSE WEBKRANT
360 Bezwaren Verdiepingen
Loosdrecht, wo 26 maart 2008

De provincie heeft ruim 360 bezwaarschriften ontvangen tegen de plannen om verdiepingen aan te leggen en zand te zuigen onder de Loosdrechtse Plassen.

Ook Wijdemeren zelf maakte bezwaar in een zeven pagina's tellend document. Veel mensen gebruikten het formulier dat de gemeente op haar website had gezet. Dat werd gedownload, ingevuld, ondertekend en naar Haarlem verstuurd.

Hans van Keken spreekt in de G&E van vandaag van een "massaal" protest. Volgens de provincie zijn er vier soorten bezwaren:

  • angst voor verzakkingen als gevolg van het aanbrengen van verdiepingen.
  • de onomkeerbaarheid van de ingreep.
  • het feit dat het de provincie alleen maar te doen is om de opbrengst van het zand.
  • het feit dat onbewezen is dat de operatie niet werkt voor het doel waarvoor hij bedacht is, het helder maken van het water en het verdwijnen van zweefslib.

Procedurefout

De gemeente voert naast de bovengenoemde bezwaren ook enkele procedurele bezwaren aan. Zo ging het mis met de eerste publicatie van de provincie. Daarin stond 2007 in plaats van 2008. Later werd dat in een tweede publicatie gecorrigeerd. In het kader van de bestemmingsprocedure is dat volgens jurisprudentie al voldoende om de proceduere ongeldig te maken.

Wijdemeren denkt dat de provincie geen ontheffing zal krijgen vanwege de bedreiging voor de natuur die het verdiepingenplan vormt. Ook wijst Wijdemeren op het feit dat buurgemeente Loenen (provincie Utrecht) niet van zins is om een persleiding over haar grondgebied toe te staan, waardoor het opgezogen zand naar een depot aan het Amsterdam-Rijnkanaal afgevoerd zou moeten worden.

Dossier Verdiepingen

bron
G&E/WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
7 gr.
windkr. 2