WIJDEMEERSE WEBKRANT
De Stem van Loosdrecht
Wijdemeren, wo 26 maart 2008

Putter is bang dat Loosdrecht net zo door projectontwikkelaars verpest wordt als Scheveningen, Hilversum en Callantsoog, om een paar plaatsen te noemen.

ingezonden bericht

De stem

Het is niet overdreven om vast te stellen dat Dorpsbelangen Loosdrecht de stem van Loosdrecht is. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stemden de inwoners van Loosdrecht zo massaal op deze lokale partij, dat alleen DBL dat recht kan opeisen.

Die stem van Loosdrecht klinkt regelmatig luid en duidelijk tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad, meestal bij monde van Jaap van Waveren en daar is niet iedereen altijd gelukkig mee.

DBL ziet met lede ogen een aantal ontwikkelingen in Loosdrecht, waarvan ze vindt dat het dorp daar bepaald niet beter van wordt. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • de herbouw van West End, te groot, vooral te hoog, en ruimtelijk ongewenst aan de oever van de plas.
  • De plannen in het centrum van Oud-Loosdrecht waar winkels niet zullen gedijen,
  • Ottenhome zo goed als zeker zal verdwijnen en allerlei openbare voorzieningen zullen verrijzen waar niemand om gevraagd heeft.
  • En het laatste verbluffende nieuws, het opkopen van de snackbar door leden van een gemeentelijke adviesgroep, die blijkbaar richting eigen portemonnee adviseren, een zaak waar ieder weldenkend raadslid voor op zijn achterste benen zou moeten gaan staan.

Wie de stem van Loosdrecht goed beluistert, hoort daarin de vrees dat, als je niet uitkijkt, het dorp een prooi wordt van projectontwikkelaars en bouwers, die zich niets aantrekken van natuur, landschap en recreatie, kortom van alles wat Loosdrecht aantrekkelijk maakt. Die vrees is gegrond, omdat de voorbeelden in Nederland talloos zijn. Het verpeste centrum van Scheveningen, de ongehoorde ontluistering van Callantsoog en dichter bij huis, het doolhof dat Hilversum heet, om er een paar te noemen. Het gevaar ligt op de loer, sluipt ongemerkt binnen en is dan niet meer te keren.

In de raadsvergadering onlangs, kreeg Jaap van Waveren een heftige veeg uit de pan van burgemeester Don Bijl, die de stem van Loosdrecht een rem op zijn positieve plannen noemde. Dat was een ongehoorde actie die bij een onafhankelijke voorzitter niet thuis hoort.

In een democratische samenleving behoort naar de stem van het volk goed geluisterd te worden en zijn dergelijke kwalificaties onzinnig en kwetsend.

Het is te hopen dat de stem van Loosdrecht zich niet laat ontmoedigen.

Straks komen er wellicht betere tijden.

Putter
bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
7 gr.
windkr. 2