WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bestuurlijk Gekissebis Vliegveld
Wijdemeren, 13 maart 2008

De strijd over vliegveld Hilversum, het verleggen van de startbaan en daarmee de mogelijkheid om op Ter Sype te bouwen verhardt zich.

Wijdemeren was blij. Startende woningzoekenden in Wijdemeren en Hilversum waren blij. Op 23 februari werd bekend dat er overeensteming was bereikt over nieuwbouw van 500 woningen op Ter Sype (Nieuw Loosdrecht) en het verleggen van de startbaan op vliegveld Hilversum om de nieuw te bouwen wijk qua geluid onder de normen te brengen.

Bejaardenreservaat

Wie had gedacht dat daarmee een besluit was genomen kwam bedrogen uit. Na 23 februari begonnen andere overheden en burgers zich te roeren en te protesteren. De jarenlange bestuurlijke soap opera begint van voren af aan, terwijl de woningzoekenden gedwongen verhuizen naar Almere of het land uit. De regio dreigt een beschermd bejaarden- en dierenreservaat te worden met een kwijnende economie door bestuurlijk gekissebis en nimby (not in MY backyard) gedrag van overheden. (Zo, dat moest de redactie van de WWK even van het hart. red. WWK)


Gedeputeerde Albert Moens (voorstander nieuwbouw Ter Sype)
(Ook voorstander van het verdiepingenplan, maar dat terzijde.)

Wat is het geval? Al jaren wordt er gesproken over de bouw van een forse nieuwbouwwijk op Ter Sype. Wijdemeren, Hilversum en de provincie Noord-Holland (in de persoon van gedeputeerde Albert Moens) zijn daar voor. Utrecht (provincie en stad), Maarssen, De Bilt en natuur- en milieuorganisaties zijn tegen.

Onderzoek: minder geluidsbelasting

Gisteren werd in Hilversum een commissievergadering gehouden over het verleggen en verharden van de startbaan van vliegveld Hilversum, een voorwaarde om te kunnen bouwen, zo staat vandaag in de G&E. Drie bureau's schreven een rapport over de effecten van die maatregel. De conclusie is dat de geluidsbelasting overal zal afnemen en dat de negatieve effecten beperkt zullen zijn. Dat geldt ook voor Hilversum Zuid, Hollandsche Rading en het natuurgebied Noorderpark nabij Utrecht.

Onwetenschappelijk

De tegenstanders lieten zich niet overtuigen door de rapporten van de bureau's. De gemeenten De Bilt en Maarssen, de provincie Utrecht en een aantal natuur- en milieuorganisaties trokken de conclusies van de onderzoekers in twijfel en blijven zich daarmee indirect verzetten tegen de bouw op Ter Sype door verzet tegen verleggen en verharden van de startbaan. "Wetenschappelijk onjuist." :noemde een vertegenwoordiger van De Bilt de rapporten.

Voor 1 juni kleur bekennen

Gedeputeerde Albert Moens (NH) wil voor juni van alle betrokkenen een schriftelijke reactie hebben waarin zij verklaren voor of tegen de plannen te zijn. Met die reacties stelt hij een advies op dat naar het ministerie van verkeer en waterstaat gaat. Omdat de bevoegdheid over het vliegveld binnenkort naar de provincie gaat is te verwachten dat het ministerie niets zal doen met het advies, maar de bal terug zal leggen bij Noord-Holland.

Bezigheidstherapie

En zo houdt iedereen elkaar nu al jaren bezig, terwijl er niets gebeurt. Rapporten worden geschreven en verdwijnen in de la. Ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was. Maarten Driessen, de voorzitter van vliegveld Hilversum is het jarenlange getouwtrek inmiddels spuugzat. Zijn ergernis werd in de commissie gedeeld door gedputeerde Albert Moens.

Dossier Ter Sype / Vliegveld


(Hoe zou dit verhaal gelopen zijn als Wijdemeren indertijd bij de provincie Utrecht was gevoegd? Dat levert een aardig gedachtenexperiment op met andere voor- en tegenstanders...
En lawaai van Schiphol? Horen ze dat niet in Utrecht, De Bilt en Maarssen.
Het zijn maar wat vragen die zich opdringen. red WWK)

bron
WWK/G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
8 gr.
windkr. 4