WIJDEMEERSE WEBKRANT
CDA over Kleedruimte SV
Wijdemeren, ma 30 juni 2008

Op de website van het CDA geeft die partij haar oordeel over het debat over de kleedruimte van de SV afgelopen donderdag en wat daaraan vooraf ging.

Het stuk op de website van het CDA is te veelomvattend om er een korte samenvatting van de publiceren. Vandaar dat wij het hieronder integraal hebben overgenomen.

Dossier SV 's-Graveland

website CDA

CDA Wijdemeren

CDA: Initiatiefvoorstel brengt kleedaccommodatie dichterbij

"Meer (financiële) ruimte bieden aan het college om de onderhandelingen over een nieuwe kleedaccommodatie voor de sv 's-Graveland nu snel en goed te kunnen afronden." Dat is volgens CDA-er Theo Reijn de essentie van het initiatiefvoorstel van CDA, VVD, PvdA en GroenLinks. "We verwachten hiermee de realisering van de kleedruimte een stuk dichterbij te brengen."

Het voorstel is op 26 juni door de gemeenteraad aangenomen. De Dorpsbelangenpartijen stemden tegen. "Jammer dat er geen unaniem raadsbesluit is gekomen. Daarmee had de raad een sterker signaal aan de betrokken onderhandelaars kunnen geven om er nu uit te komen. Nu laten de oppositiepartijen zo'n kans weer liggen. Dat is ook teleurstellend voor de vrijwilligers van de sv 's-Graveland", vindt Theo Reijn.

"Het heeft allemaal al veel te lang geduurd. Er moeten nu knopen worden doorgehakt. Dan kun je eindeloos politieke stellingen innemen, maar daar is niemand bij gebaat. Ook bij de coalitiepartijen wordt verschillend over dit onderwerp gedacht. Maar we hebben met dit voorstel getoond wel de wens te hebben er met zijn allen uit te komen."

Van oproep naar initiatiefvoorstel

In zijn toelichting op het initiatiefvoorstel wees de kersverse CDA-fractievoorzitter er op dat dit voorstel een logisch vervolg was op de oproep die de coalitiepartijen tijdens de raadsvergadering van mei jl. hebben gedaan. "Toen lag er een collegevoorstel op tafel dat voor ons nog niet het beeld van een onderhandelingsresultaat opleverde. We hebben toen een oproep aan het college, de bemiddelaars en het bestuur van de sv 's-Graveland gedaan. Dat zijn voor ons de drie partijen die overeenstemming moeten bereiken. Met het initiatiefvoorstel geven we een opdracht aan het college, maar voor ons blijven wel alle drie partijen in beeld. Het is echter niet aan ons om opdracht te geven aan de bemiddelaars en aan het bestuur van de sv 's-Graveland."

Voorwaarden aangepast

Het CDA vindt het jammer dat van de Dorpsbelangenpartijen de voorwaarden die aan de oproep waren verbonden niet in de raadsvergadering van mei behandeld mochten worden. Reijn: "Die blokkade van de oppositiepartijen was misschien wel terecht, maar daardoor is er opnieuw een maand verloren gegaan."

Intussen hebben de coalitiepartijen die voorwaarden nog eens tegen het licht gehouden. "Daarom nu geen advies meer om één van de bemiddelaars als bouwtoezichthouder aan te wijzen. Dat moeten we aan de verantwoordelijke partijen overlaten. Ook geen voorwaarde meer dat de sv 's-Graveland eigenaar/opdrachtgever wordt. Dat wordt een op te richten stichting. En wie die stichting gaat oprichten laten we opnieuw aan de verantwoordelijke partijen. In ieder geval moet duidelijk zijn dat de gemeente geen eigenaar wordt van de nieuwbouw."

Harmonisatie subsidies

Daarmee komen we op de harmonisatie van subsidies aan sportverenigingen. "De harmonisatie is voor het CDA een belangrijk onderwerp. Wat ons betreft kan het dus in de onderhandelingen worden meegenomen, zolang het maar niet vertragend werkt. Nieuwbouw van de kleedaccommodaties heeft nu de prioriteit."

Nieuwe kaders voor het college

Sinds het raadsbesluit van december 2007 is er veel gebeurd. Zo is er geen sprake meer van een semi-permanent gebouw en is het aantal kleedkamers teruggebracht tot acht. "Beide partijen hebben dus wat moeten inleveren", meent Reijn, "maar vooral de financiële ruimte die het college heeft blijft nog steeds knellen. De gemeenteraad heeft een krediet van maximaal 330.000,- euro beschikbaar gesteld. Voor dat geld gaat het dus niet lukken. Met dit voorstel bieden we extra financiële ruimte. Het is alleen jammer dat nu nog niet duidelijk is hoeveel extra geld er nodig is. Er circuleren allerlei bedragen en die veranderen ook nog eens van dag tot dag. Laat dus eerst maar eens duidelijk worden hoeveel geld er nodig is om de nieuwbouw tot ieders tevredenheid te realiseren. We houden nu nog vast aan de eerder beschikbaar gestelde 330.000,- euro. Aan die toezegging moet je nu ook niet tornen."

Evenwichtige verdeling bijkomende kosten

Hoeveel de bijkomende kosten uiteindelijk zullen zijn is dus nog niet bekend. Een 'evenwichtige' verdeling lijkt erg vaag. Reijn is het daar niet mee eens. "Je kunt natuurlijk makkelijk allerlei percentages noemen. In de pers is al gesproken over fiftyfifty. Dat lijkt misschien fair, maar zo'n verdeling is op voorhand niet aan de orde. Je moet ook bedenken dat in de onderhandelingen het één soms zwaarder kan wegen dan het ander. Daarom willen wij de onderhandelaars niet vastpinnen op percentages. Bovendien weet ik helemaal niet over welke bijkomende kosten we het hebben. Laat dat eerst maar eens duidelijk worden."

Er ligt nu een offerte van één aannemer die als uitgangspunt dient. "We weten nu dat we voor het bedrag uit deze offerte een gebouw turnkey kunnen neerzetten dat voldoet aan de eisen van de KNVB. Dat is een goede basis. Of deze aannemer ook daadwerkelijk de opdracht krijgt is niet aan ons. Daar moeten we ons ook niet mee bemoeien", vindt Reijn.

Mandje met losse eindjes

Telkens blijken er nog van elkaar verschillende standpunten en interpretaties van de onderhandelingen. Reijn: "Al die losse eindjes moeten nu eens verzameld en in een mandje worden gedaan. De onderwerpen uit dat mandje moeten de agenda voor de onderhandelingen bepalen. Zo weten alle partijen over welke onderwerpen nog duidelijkheid moet komen. Je kunt dan ook makkelijk afstrepen en niet iedere keer op gedane zaken terugkomen."

Witte rook

Over zo'n langlopende kwestie heeft iedereen wel een mening en wil zich er op een of andere manier mee bemoeien. Ook dat levert weer allemaal van elkaar verschillende interpretaties op. Reijn: "Dat maakt het alleen maar lastiger. Ik vind dat de partijen zonder ruis moeten kunnen werken. Dat vraagt terughoudendheid, liever nog complete radiostilte, van iedereen. Laten we nu maar met onze commentaren wachten tot er witte rook opstijgt."

Rol bemiddelaars

Tijdens het raadsdebat bleek weer zo'n verschil van interpretatie over de rol van de bemiddelaars. "Die zouden tijdens het laatste overleg tot hun verbazing weggestuurd zijn", zegt Reijn. "Wethouder Schenkkan maakte duidelijk dat er op dit moment voor hen geen rol weggelegd was en er geen sprake is geweest van wegsturen. Dat is in goed overleg gegaan. Op mijn vraag of de bemiddelaars beschikbaar zijn op het moment dat zoiets later misschien wenselijk is antwoordde de wethouder positief. Nadrukkelijk bedankte Schenkkan de bemiddelaars voor het werk dat zij tot nu toe hebben verricht."

Zelfwerkzaamheid

Tijdens de raadsvergadering is aangedrongen op meer zelfwerkzaamheid van de club. "Maar naar mijn idee ontbreekt daar niets aan", meent Theo Reijn. "Loop maar eens rond bij sv 's-Graveland en dan zie je dat heel veel clubleden de handen uit de mouwen hebben gestoken. Dat zal bij de nieuwbouw ongetwijfeld opnieuw gebeuren. Daar ben ik niet bang voor. Al die vrijwilligers die voor hun club klaarstaan, verdienen een geweldig compliment."

Amendement Dorpspartijen

Tijdens de raadsvergadering kwamen de Dorpsbelangenpartijen met een amendement op het initiatiefvoorstel en een motie van afkeuring. Reijn: "Van die opstelling snap ik helemaal niets. Eerst verwijt men mij dat de oppositiepartijen niet betrokken zijn geweest bij het opstellen van het initiatiefvoorstel. Vervolgens geef ik meteen toe dat dit bij 'hoofdpijndossiers' zoals de kleedaccommodaties misschien ook wel beter was geweest en dat we moeten kijken welke 'hoofdpijndossiers' daar nog voor in aanmerking komen."

"Dat leek mij een goede handreiking om bij deze onderwerpen eens uit de coalitie versus oppositiesfeer te komen. Maar als ze vervolgens zonder enige onderbouwing en zonder een haalbare dekking 450.000,- euro beschikbaar willen stellen voor de kleedaccommodaties tonen zij zich niet als een serieuze gesprekspartner. We hebben het wel even over 120.000,- euro extra gemeenschapsgeld weggeven terwijl je nog niets weet over de totale kosten. Ik kan niet beoordelen of die 120.000,- euro extra te veel of te weinig is. Het heeft meer weg van goedkoop scoren met andermans geld dan serieus werken aan een oplossing."

Motie van afkeuring Dorpsbelangenpartijen

Over de motie van afkeuring heeft Reijn ook geen goed woord over. "Je kunt van alles zeggen over het verloop van de onderhandelingen, maar bij zo'n motie is niemand gebaat. Ook dit is weer goedkoop scoren en de populaire partij uithangen. Het vervangen van een wethouder betekent alleen maar opnieuw vertraging voor de bouw van de kleedaccommodaties. Zo'n politiek spelletje mag je de sv 's-Graveland niet aandoen."

Volgens Reijn moet je bovendien wel een enorme berg boter op je hoofd hebben om met zo'n motie bij dit dossier te komen. "In het verleden hebben ook colleges waarin de Dorpsbelangenpartijen waren vertegenwoordigd geen overeenstemming met de sv 's-Graveland kunnen bereiken. Inclusief de voormalige wethouder van Dorpsbelangen Wijdemeren Co de Kloet die nu vanaf de zijlijn ongebreideld zijn kritiek uitstrooit. Wanneer De Kloet indertijd anders had gehandeld was dit hoofdpijndossier nooit ontstaan en had de sv 's-Graveland al jaren geleden een nieuwe kleedruimte gehad."

Naschrift redactie:

Bij de lezing van het CDA hierboven moeten twee kanttekeningen geplaatst worden op basis van de waarnemingen van de redactie van de WWK.

1)

Wij begrepen uit het debat van afgelopen donderdag dat het de coalitiepartijen waren die op 29 mei besloten om het toen voorliggende collegevoorstel niet te behandelen. In de notulen van de raadsvergadering van 29 mei is dat ook zo te lezen.

Het CDA schrijft echter: "Het CDA vindt het jammer dat van de Dorpsbelangenpartijen de voorwaarden die aan de oproep waren verbonden niet in de raadsvergadering van mei behandeld mochten worden."

"Niet behandeld mochten worden?" Hadden de beide DB's plotseling even de meerderheid in de raad van 29 mei, waarmee zij de behandeling van welk onderwerp dan ook kunnen blokkeren. Dat kan toch niet waar zijn?

2)

Eén van de beide bemiddelaars is een prominent CDA lid en oud-raadslid van het CDA in 's-Graveland. Wij hebben het over Niek Steenvoorden.

Wat ons in het debat van donderdag zeer verbaasde was dat het CDA aan het college vroeg of de bemiddelaars wel of niet abrupt heengezonden werden door het college. Het college zegt van niet. Het CDA zegt hierboven ook van niet. Uit andere bronnen horen wij dat dat wel abrupt gebeurd zou zijn. Eén telefoontje van het CDA naar Steenvoorden en men had geweten hoe de vork in de steel zit. Waarom is hem dat niet gevraagd? Dan had het CDA volmondig kunnen bevestigen wat door het college werd verklaard. Of niet...

bron
CDA
foto
---
auteur
CDA
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
22 gr.
windkr. 2