WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bestuurders zijn te Vertrouwen
Nederhorst den Berg , di 8 juli 2008

Cor Koster vindt dat bestuurders vertrouwd moeten worden en leest Putter en Rik Jungmann de les. Zij moeten zich in een hoekje gaan zitten schamen schrijft hij.

Zijn stuk is een reactie op de Putter van 4 juli en het WWK naschrift dat daaronder staat.

ingezonden bericht

Bestuurders ... te vertrouwen?

"Vindt u dat mensen over het algemeen te vertrouwen zijn, of vindt u dat je eigenlijk niet voorzichtig genoeg kunt zijn?"

Die vraag werd gesteld in een Europa-breed onderzoek naar de opvattingen van burgers over normen en waarden (bron: http://spitswww.uvt.nl/fsw/evs/). Om met de Nederlanders te beginnen: 40% vindt dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn. Ik hoor zelf bij de overige 60%. Ik heb een redelijk vertrouwen in de mensheid.

In meerderheid vinden Nederlanders (60%), net zoals Zweden (66%), Denen (67%) en Finnen (58%), dat de meeste mensen wel te vertrouwen zijn. Dat ligt heel anders in andere Europese landen. Van de Duitsers bijvoorbeeld is dat maar 35%, van de Engelsen 30%, van de Belgen 29%, van de Fransen 22%. De Roemenen zijn de hekkesluiters: slechts 10% heeft enige fiducie in de medemens.

Ik ben wat Putter en Jungmann op die vraag zouden antwoorden. Hebben ze een beetje vertrouwen in dit opzicht? Of denken zij van hun medemensen wat ze kennelijk beiden van bestuurders vinden: "Bestuurders moet je nooit op hun woord geloven." En vinden ze dan dat bestuurders "erger" zijn dan gewone burgers?

Ik schrok nogal van die opvatting. Waar blijven we immers als we onze overheid niet op haar woord kunnen geloven? Zowel Putter als Jungmann schrijven vaak in de Wijdemeerse Webkrant, en hebben een duidelijk rol - en verantwoordelijkheid - als opiniemakers. Beiden lopen ook al zeer lang mee in de politiek; ze zijn daarin gepokt en gemazeld. Dus als deze éminences grises zo'n opvatting hebben, dan is dat uiterst zorgwekkend.

Maar... wat bedoelen Putter en Jungmann eigenlijk precies? Bedoelen ze dat bestuurders proberen - waar mogelijk of waar dienstig ... soms of vaak - de zaak te belazeren? Of bedoelen ze misschien iets onschuldigs? Iets als: iedereen vergist zich wel eens, ook een bestuurder.... zelfs bestuurders zijn soms verkeerd of onvolledig geïnformeerd.... ze weten ook niet alles... dus je moet gewoon nagaan of het klopt wat ze zeggen... het gaat tenslotte om gemeenschapsgeld...

Dat laatste kan ik wel navoelen. Je moet altijd alles controleren: het wisselgeld dat je terugkrijgt bij de bakker, het contract met je internetprovider dat je tekent... Maar dat betekent niet dat je ervan uitgaat dat je belazerd wordt.

Mijne heren - en nu richt ik me maar even rechtstreeks tot u - als u vindt dat je bestuurders nooit op hun woord moet geloven omdat je anders bedrogen wordt, dan moet u met wat echte voorbeelden komen. Als die juist zijn, dan zal ik samen met u roepen: die bestuurder moet weg... z'n biezen pakken..... Maar als u gewoon wat populistisch bezig bent met het kietelen van de onderbuik van uw WWK-lezers.... gaat u zich dan in een hoekje een beetje zitten schamen...

Bestuurders in Nederland zijn gewoon te vertrouwen.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
15 gr.
windkr. 2