WIJDEMEERSE WEBKRANT
Stinzenplanten Sypesteyn
Nieuw Loosdrecht , do 21 februari 2008

Op zaterdag 8 maart worden in park en tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn twee rondleidingen gehouden met stinzenplanten als onderwerp.

persbericht

Stinzenplantenrondleiding in de tuin van Sypesteyn

Op zaterdag 8 maart worden in park en tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn twee rondleidingen gehouden met stinzenplanten als onderwerp.

Aanvang 11 uur en 13 uur. Entree, inclusief een kopje koffie € 10, kinderen tot 16 jaar € 5. Belangstellenden kunnen verzamelen bij het blauwe hek aan de Nieuw Loosdrechtsedijk 148.

Stinzenplanten zijn veelal bol- en knolgewassen die van oorsprong alleen voorkwamen in Oost Europa en het Middellandse zeegebied. Vanwege hun sierwaarde of geneeskrachtige werking zijn ze naar onze streken meegenomen. Zij zijn hier geplant rondom oude herenhuizen en boerenhoeven, u vindt ze op kerkhoven, in pastorietuinen en rond de Friese stinzen of staten. Ze groeien graag rondom historische bebouwing omdat daar vaak puin in de grond zit (kalkmortel). In de tuin van kasteel Sypesteyn komen zo'n vijfentwintig soorten stinzenplanten voor. Zij bloeien in de periode van januari tot met mei.

Het zijn voorjaarsbloeiers. Ze zijn dus veelal aangeplant, vervolgens verwilderd en ingeburgerd. Stinzenplanten voelen zich thuis in een milieu dat door toedoen van o.a. de mens, zoals spitten, bemesten en slootbagger verspreiden, wordt gestimuleerd.

Kortom: een zeer bijzondere plantengroep waar nog veel meer over te vertellen valt.

Dit kunt u horen en zien tijdens de excursie onder de deskundige leiding van Henny van der Wilt (tuinbazin van Sypesteyn) en Joes Kloosterman.

Wanneer? zaterdag 8 maart, 11.00 uur en 13.00 uur
Waar? In het mooie park en tuin van Kasteel Sypesteyn, Nieuw Loosdrechtsedijk 148 (ingang blauw hek), Loosdrecht.
Entree? € 10 per persoon; kinderen tot 12 jaar € 5.
Maximaal 20 personen per groep.

U kunt zich opgeven kasteel-museum Sypesteyn: tel. 035-5823208 of per email via info at sypesteyn.nl.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
8 gr.
windkr. 4