WIJDEMEERSE WEBKRANT
Ruimte voor Kinderen
Wijdemeren, di 9 december 2008

De openbare ruimte zo inrichten dat kinderen worden gestimuleerd om meer te bewegen. Dat was het thema van de GGD conferentie over dat onderwerp.

Burgemeester Don Bijl tekende, in zijn functie als gewestgedelegeerde, een intentieverklaring om zich met het onderwerp bezig te houden.

persbericht

Werkconferentie ‘Ruimte voor Bewegen’ geeft inspiratie en presenteert goede voorbeelden

GGD Gooi & Vechtstreek organiseerde op 4 december 2008 de werkconferentie ‘Ruimte voor Bewegen’.

Het thema was: hoe kun je de openbare ruimte zo inrichten dat kinderen worden gestimuleerd om meer te bewegen. Je kan daarbij denken aan speeltoestellen en vrije informele speelruimte, maar ook aan veilige fiets- en wandelroutes.
De bijeenkomst is succesvol afgesloten met de ondertekening van de intentieverklaring ‘Ruimte voor Bewegen’ door de Gewestgedelegeerden de heren M. Schoenmaker (Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer) en D. Bijl (Gezondheidszorg).


D. Bijl en M. Schoenmaker schudden elkaar de hand
na ondertekening van een intentieverklaring.

De werkconferentie maakt deel uit van het regiobrede programma ‘Gooi in Beweging’. In dit programma wordt vanuit verschillende settings (onderwijs, voorschool, zorg, wijk) en met verschillende methoden gewerkt aan de preventie van overgewicht en het tegengaan van bewegingsarmoede. De primaire doelgroep is 0 tot 19 jarigen en hun ouders. Het stimuleren van bewegen in de openbare ruimte is één van de onderdelen van dit programma.

De thematiek in woord en beeld

Op de werkconferentie waren alle gemeenten uit de regio vertegenwoordigd. De diversiteit in functies van de deelnemers was groot, alsmede hun betrokkenheid bij de thematiek. Er waren deelnemers vanuit verschillende beleidsvelden aanwezig: gezondheidszorg, verkeer, ruimtelijke ordening, jeugd, etc. Ook de sprekers vertegenwoordigden verschillende invalshoeken: onderzoek, architectuur, verkeer en vervoer en speelruimte.
De deelnemers hebben gediscussieerd aan de hand van een selectie van 100 foto’s, die speciaal voor deze werkconferentie zijn gemaakt in 13 wijken in de regio. Deze foto’s gaan over situaties op het snijvlak van ruimtelijke ordening en beweging. De thema’s zijn: ‘formele speelruimte’, ‘informele speelruimte’, ‘meervoudige bestemming van ruimte’ en ‘veilige routes en knooppunten’. De foto’s brengen in beeld hoe de openbare ruimte is ingericht én hoe de kinderen (en hun ouders) gebruikmaken van deze ruimte.

Intentieverklaring ‘Ruimte voor Bewegen’

De werkconferentie werd afgesloten met de officiële ondertekening van de intentieverklaring ‘Ruimte voor Bewegen’. De Gewestgedelegeerden M. Schoenmaker en D. Bijl tekenden namens alle portefeuillehouders ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer en gezondheidszorg en sport. Hiermee hebben alle gemeenten de intentie uitgesproken dat zij ieder in 2009 tenminste één concrete maatregel in de openbare ruimte nemen die bijdraagt aan het bevorderen van bewegen.

Naschrift redactie:

Nog niet zo lang geleden werd een nieuw flink hoog hek om het speelplein van de Antoniusschool geplaatst om te voorkomen dat daar buiten schooltijden door kinderen gespeeld zou worden. Die maken namelijk te veel lawaai volgens de bewoners boven de school. In de raad van Wijdemeren ontstond toen even een discussie of speelpleinen van scholen wel of niet openbaar moesten zijn.

Misschien toch nog maar eens een debatje?

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
3 gr.
windkr. 2