WIJDEMEERSE WEBKRANT
Geen geld voor Hek Antonius
Kortenhoef, vr 14 december 2007

Wethouder Lia Moote ging ten onder in de slag om het nieuwe hoge hek om de Antoniusschool. De raad wilde er absoluut niets van weten.

Op 20 november deed Ria Hennis (DBW) in de commissie een ontdekking in het onderhoudsplan voor de scholen. Er was 10.000 euro uitgetrokken voor een nieuw hek om de gloednieuwe Antoniusschool in Kortenhoef. Zij vroeg wethouder Lia Moote dus hoe dat kon. Een nieuwe school en nu al een nieuw hek.

De wethouder gaf weliswaar aan dat het hek moest, maar liet in het midden wat er precies aan de hand was. Uit haar cryptische antwoorden was toen enigszins op te maken dat er een conflict tussen de school en de bewoners van de bovengelegen appartementen was, maar meer wilde zij er in de commissie niet over kwijt.

Kort Geding

Ton Burgers gaf gisteren namens het schoolbestuur tijdens de burgerinspraak een verhelderende toelichting. Het school plein is kleiner dan het oude. Daarom moet er in ploegen gespeeld worden, waardoor er de hele dag door geluid van spelende kinderen te horen is. Omdat het speelplein niet afgesloten kan worden spelen er ook kinderen buiten schooltijd. Er wordt overigens uitsluitend gespeeld. Er is geen overlast, baldadigheid of andere rottigheid. De bewoners van de appartementen boven de school hebben zich verenigd en maken bezwaar tegen het geluid van de spelende kinderen, waardoor zij niet rustig op hun balkon een glaasje wijn kunnen drinken. Zij spanden een kort geding aan tegen de school en de gemeente, waarbij zij eisten dat het speelplein buiten schooltijd agesloten wordt om de rust te laten weerkeren. Burgers verklaarde dat hij het eerst gezeur vond van de bewoners, maar kwam zelf ook tot de conclusie dat je jezelf binnen niet kon verstaan toen hij een vergadering op school had met de ramen open. Hij pleitte dan ook krachtig voor de vervanging van het huidige hek door een hoog afsluitbaar hek.

Geen Bijval

Tijdens de behandeling van het onderhoudsplan was de raad, met uitzondering van het CDA, zeer stellig. De meerderheid was tegen de aanschaf van het hek. De VVD en DBL vonden dat het hek voor minstens de helft door de bewoners betaald moest worden. De overige partijen waren mordicus tegen de aanschaf van een nieuw hek. Daarbij werd aangevoerd dat een speelplaats nu juist een mooie plek is voor kinderen uit de buurt om te kunnen spelen. Ook was een argument dat je weet dat er kindergeluiden te horen zijn als je boven een school gaat wonen en daar dus niet over moet klagen.

Irritatie

Op de achtergrond speelde ook wat irritatie over een ingezonden brief van de heer Burgers in de lokale bladen waarin hij de raadsleden onwetendheid verweet. Voor Ria Hennis (DBW) was dat een reden om de wethouder te verwijten dat zij in de commissie niet duidelijker was geweest en gewoon verteld had wat het probleem was en dat er een kort geding was aangespannen. "Geschutter" van de wethouder noemde zij het. Volgens haar was dat de oorzaak van de negatieve kwalificatie van Burgers in de bladen.

Miep van Hattem (DBL) kwam met een opzienbarende mededeling. Het nieuwe hek was al besteld en al afgeleverd bij de school, maar daar ook weer op miraculeuze wijze verdwenen. Zij wilde weten hoe dat zat.

Muur

Update 15-12-2007, 10.46: De tekst over het bestellen en plaatsen van het hek hieronder klopte niet en is aangepast.

Wethouder Lia Moote zette al haar overtuigingskracht in, maar stuitte daarbij op een muur. Zij verklaarde dat het hek al is besteld door de Antoniusschool die het voorfinanciert. De school heeft een vergunning voor het hek aangevraagd en wacht daar op. De welstandscommissie heeft al een positief advies gegeven.

Het kort geding van de bewoners is tijdelijk opgeschort, eveneens in afwachting van het raadsbesluit over het hek. Zij dreigde dat er een een kort geding tegen de gemeente mogelijk is als het nieuwe hek er niet komt. Over het niet melden van het kort geding tijdens de commissievergadering verklaarde zij dat zij dat toen even vergeten was, hetgeen leidde tot gelach in de zaal.

Keihard

In tweede termijn bleek dat zij enige twijfel gezaaid had, maar onvoldoende om steun voor de plaatsing van een nieuw hek te verwerven. Met name fractievoorzitter Kees Bosdijk was keihard in zijn afwijzing. Hij had er geen goed woord voor over dat de bewoners, door de school onder druk te zetten nu via de gemeente geld voor een nieuw hek willen krijgen. "Dit is een hele principiële discussie. De PvdA vindt dat er juist zoveel mogelijk speelgelegenheid voor kinderen moet zijn. Ik heb in Hilversum geïnformeerd. Daar zijn alle speelplaatsen juist open om speelgelegenheid te bieden. Er is hier geen narigheid en er zijn geen strafbare feiten geconstateerd. Er is dus geen enkele aanleiding om de boel af te sluiten."

Het hek werd uit het voorstel gehaald, waarna de raad het aan nam. Alleen het CDA had liever gezien dat het hek erin was gebleven en betaald door de gemeente.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
4 gr.
windkr. 2