WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nieuw seizoen Nescio-lezingen
Kortenhoef, zo 31 augustus 2008

Op zondag 21 september om 11.00 uur begint het nieuwe seizoen van de Nesciolezingen annex koffieconcerten van de OSG. Het thema voor dit seizoen is "Eeuwig leven".

persbericht

Nescio-lezing / koffieconcert in Kortenhoef.
Oecumenische Streekgemeente i.s.m. het VU Podium

 

Op zondag 21 september om 11.00 uur begint het nieuwe seizoen van de Nesciolezingen annex koffieconcerten van de OSG. Het thema voor dit seizoen is "Eeuwig leven".

In het nieuwe seizoen zal het thema ‘eeuwig leven’ centraal staan.
Het woord ‘eeuwig’ ‘olam’ betekent in de bijbelse grondtaal ook ‘wereld’ en drukt dan het oneindige in tijd en ruimte uit. Eeuwigheid en wereld hebben kennelijk meer met elkaar te maken dan op het eerste oog lijkt. Voor sommige mensen is het woord ‘eeuwig’ beklemmend, iets waar geen eind aan komt, voor andere geeft het juist de ruimte van oneindig veel mogelijkheden. In de verschillende religies neemt het begrip een belangrijke plaats in: het gaat om leven en leven nà dit leven; reïncarnatie of juist een eeuwig rusten. Binnen de christelijke traditie zijn er vrij uitgesproken ideeën over eeuwig leven, maar de hedendaagse gelovige kan daar vaak niet meer zo mee uit de voeten. Tijd dus voor bezinning op dit thema, hoe verhouden wij ons vandaag de dag tegenover het eeuwig leven.

De themacommissie heeft een gevarieerd programma rondom dit thema voorbereid. In de Nesciolezingen zal dit onderwerp vanuit de verschillende religies benaderd worden, voor een deel zijn deze lezingen in samenwerking met het VU podium tot stand gekomen. In september zal Prof.Dr.Martien Brinkman, hoogleraar oecumenica aan de VU, de rij openen en ons inleiden in de gedachten van het christendom t.a.v. eeuwig leven. In oktober zal Ruth Schopenhauer- werkzaam in de familiekamers van de afd. oncologie van het VU MC- vertellen over overgangsrituelen van het leven hier naar het leven nà de dood; en in november zal rabbijn Dr. Tzvi Marx ons vanuit het jodendom informeren .Later volgen de gedachten over dit thema vanuit het boeddhisme, het hindoeïsme en de islam. Muriël de Beer hoopt ons vanuit de kunstgeschiedenis met dit thema laten kennismaken en Rudolf Geel zal dit doen vanuit de literatuur.

De musici zullen -voor zover mogelijk- hun muziekkeuze aan dit thema aanpassen.

Programma voor zondag 21 september:

De lezing zal worden gehouden door Prof. Dr. Martien Brinkman , hoogleraar interculturele theologie.


Prof. Dr. M. Brinkman

Titel: “ Voorbij de dood” met de subtitel: “Over de verbondenheid van lichaam en geest in de christelijke levensverwachting” .

Prof. Brinkman zal in zijn lezing speciaal aandacht vragen voor de wijze waarop in de niet-westerse wereld door christenen (met name in Afrika en Azië) “voorbij de dood” wordt gedacht. Hij zal dat doen in vier stappen: 1) vanuit de Bijbel; 2) opvattingen van hedendaagse theologen; 3) samenvatting in een viertal benaderingen van de relatie lichaam- geest; 4) eigen positie bepaling.

Het concert voor en na de lezing zal worden verzorgd door Barbara Strijbos, dwarsfluit.

Barbara studeerde na de vooropleiding aan het Maastrichts Conservatorium aan het Conservatorium in Utrecht bij Nine Sligter en Aldo Baerten. Ze trad al op jonge leeftijd op met het NJHO en ging ook met dat jeugdorkest op buitenlandse tournees. Ze geeft inmiddels zelf les in div. plaatsen.

Vandaag speelt Barbara :

C. Debussy (1862–1918 ) - Syrinx
J. Ibert ( 1890-1962) - Piece
S. Karg-Elert (1877-1933) - Sonata ( appassionata) opus 140
J. Massenet (1842-1912) - Meditation: Thaïs
* met piano: Dana van Nimwegen

Volgende Lezing: 19 oktober

OSG i.s.m. VU Podium. Spreker Ruth Schopenhauer ( zie inleiding) Concert: Anoek Brokaar, viool;Immanuel Eizerlooij, cello en Frank Oppedijk, vleugel.

Aanvang: 11.00 uur
Plaats: Het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk in Kortenhoef
Toegang: € 6,00, kinderen gratis

Zie ook : www.osg-kortenhoef.nl

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
28 gr.
windkr. 2