WIJDEMEERSE WEBKRANT
Kweekaal in Kortenhoef
Kortenhoef, wo 27 augustus 2008

Op 6 september wordt het Nederlands Kampioenschap Palingroken gehouden in Kortenhoef. Om de palingstand te beschermen wordt gekweekte aal gebruikt.

persbericht

15e NK Palingroken gebruikt kweekaal

Zaterdag 6 september 2008 vindt voor de 15e maal het Nederlands Kampioenschap Palingroken in Noord-Hollandse Kortenhoef (nabij Hilversum) plaats.

In verband met de zorgwekkende daling van de palingstand in de afgelopen jaren, heeft organisator Stichting Vechtplassen Palingrook Commissie (VPC) besloten het niet langer verantwoord te vinden om in de natuur gevangen paling te gebruiken.

Daarom zal dit jaar de wedstrijdpaling uit “kweekaal” bestaan. Dit is op relatief milieuvriendelijke wijze opgekweekte paling. De VPC onderschrijft initiatieven om de palingstand te beschermen en te verbeteren en wil in de toekomst een aantal projecten op dit gebied actief ondersteunen.De organisatie verwacht voor de wedstrijd evenals voorgaande jaren ruim 100 deelnemers. Deze komen uit alle windstreken van het land, want dit Nationale Kampioenschap betekent echt iets voor de grote groep professionals en amateurs in de kunst van het palingroken. Vele rokers arriveren al in de vroege morgen om de rookinstallatie en het verkoopstalletje keurig in te richten.

Naast wedstrijdpaling gaat ook andere vis de rookapparaten in, dit ter demonstratie en verkoop aan de duizenden bezoekers (vorig jaar ruim 15.000) van het unieke evenement. Alle aangevoerde vis wordt door kundige en strenge keurmeesters gecontroleerd bij de toegang van de deelnemers tot het parkoers

De deelnemers roken extra wedstrijdpaling voor de verkoop ten behoeve van een goed doel; dit jaar zal dit zijn de Stichting ‘Kind en Brandwond’.

De wedstrijd begint om 12.00 uur ’s middags. De prijsuitreiking zal rond 17.00 uur plaatsvindenin de feesttent bij de Oude School (Kortenhoefsedijk 145). Daaraan gaat een uitgebreide beoordeling vooraf door een uit deskundigen en onafhankelijke prominenten bestaande jury.

Naast het kampioenschap is er vanaf het middaguur een markt met onder meer oude creatieve beroepen op de Kortenhoefsedijk. Rond 21.00 uur sluit traditioneel de spectaculaire Kortenhoefse Gondelvaart een lange dag af. Het geheel wordt feestelijk omlijst met muzikale optredens.Deelnemers kunnen zich nog inschrijven op de website www.nkpalingroken.nl. Het organiseren van het NK Palingroken is alleen mogelijk dankzij vele vrijwilligers plus landelijke en lokale sponsoren.

bron
persbericht
foto
Rik Jungmann
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
19 gr.
windkr. 2