WIJDEMEERSE WEBKRANT
WOZ in Wijdemeren
Wijdemeren, di 15 april 2008

In Tros Radar kwam gisteravond de WOZ waarde van huizen aan de orde. Als voorbeeld werden huizen aan de Slotlaan in Nederhorst bekeken.


Bram van Vliet, Slotlaan, NdB

Wim Lorjé, wethouder Wijdemeren

Twee naast elkaar liggende, vergelijkbare, huizen werden jarenlang op min of meer dezelfde waarde getaxeerd. Tot de laatste taxatie. Ondanks dat er niets aan de huizen of de situatie gewijzigd was, kreeg het ene huis plotseling een taxatie die 35% hoger was dan de periode daarvoor. De buurman steeg met het normale percentage. Een ander huis aan de Slotlaan zag zich geconfronteerd met een waardestijging van 44%. In Tros Radar werd aandacht besteed aan de taxaties in Wijdemeren. (Klik hier voor de hele uitzending.)

Automatische Taxateur

Omdat de WOZ-waarde, naast de grondslag voor de OZB, ook de basis is voor belastingen als het huurwaardeforfait en de waterschapsheffing, rekende Tros Radar voor dat de extra verhoogde taxaties de bewoners tegen de duizend euro per jaar kosten. De taxaties van objecten (ook in Wijdemeren) worden gedaan door daarin gespecialiseerde bureau's. Die gebruiken daarbij computers die gevoed worden met verkoopgegevens uit het kadaster en andere gegevensbronnen. Er komt vaak geen taxateur meer aan te pas.

Nieuw bureau

In de studio kwam wethouder van financiën Wim Lorjé (VVD) uitleggen hoe de grote stijgingen in de waardering zijn ontstaan en waarom de vergelijkbare huizen plotseling zo sterk uiteen liepen qua taxatie. Wijdemeren heeft de taxaties enkele jaren laten uitvoeren door een bureau waarover men niet zo erg tevreden was. De taxaties leidden tot veel bezwaarschriften en waren niet altijd even goed. Daarom werd in zee gegaan met een ander bureau. Dat bureau maakte nieuwe taxaties, die aan de Slotlaan in Nederhorst den Berg tot de onverwachte verschillen leidden.

Nauwkeuriger

De wethouder verklaarde dat er nu verschillen in de situatie van de huizen waren meegenomen, die in het verleden niet mee hadden geteld. Het ene huis heeft een recht van overpad, het andere niet. Daardoor is het ene huis minder waard dan het andere. Omdat deze verschillen nu wel zijn meegewogen kan gesteld worden dat het huis zonder het recht van overpad de afgelopen jaren te laag is getaxeerd, maar dat die taxatie nu is rechtgetrokken.

Sneu

Lorjé beaamde dat stijgingen van 35 en 44 procent sneu zijn voor de eigenaren, maar dat bij de taxaties en de uitvoering van de WOZ de wet wordt gevolgd. Een geleidelijkere stijging, zoals door Tros Radar werd geopperd, is daardoor niet mogelijk, aldus Wim Lorjé.

bron
Tros Radar
foto
Tros Radar
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
11 gr.
windkr. 2