WIJDEMEERSE WEBKRANT
Start Herstelplan
's-Graveland, vr 11 april 2008

Afgelopen middag werd op Jagtlust het feestelijke startsein gegeven voor het herstelplan voor de 's-Gravelandse buitenplaatsen.

Prachtig weer en een feesttent op de moestuin van de buitenplaats Jagtlust. Dat was het decor waar de feestelijke aftrap werd gegeven voor het herstelplan van de buitenplaatsen van Natuurmonumenten in 's-Graveland.

Ambassadeur


Krijn Jan Provoost

Don Bijl

Krijn Jan Provoost, regiodirecteur van Natuurmonumenten, gaf een toelichting op het hoe en waarom van het herstelplan. Hij kondigde aan dat burgemeester Don Bijl van Wijdemeren zich bereid heeft verklaard om op te treden als ambassadeur van het herstelplan. In zijn toespraak benadrukte Don Bijl de schoonheid van de buitenplaatsen en het belang daarvan ook voor toekomstige generaties.

Bicker keert terug


Na drie en een hlave eeuw terug. Hendrik Bicker.

Na de toespraak van Don Bijl betrad een opvallende verschijning de feesttent. Het was de heer Hendrik Bicker, bewoner van Schaep en Burgh rond 1680. Hij was met de trekschuit gekomen en had er acht uur over gedaan van Amsterdam naar 's-Graveland. Hij was enerzijds tevreden met wat hij aantrof. De boompjes die hij geplant had waren uitgegroeid tot eeuwenoude reuzen. Anderzijds constateerde hij ook veel dode bomen en veel niet opgeruimd hout. Iets wat in zijn tijd niet voorkwam. Maar hij had dan ook 70 tuinlieden, waar er vandaag nog 7 rondlopen op Schaep en Burgh.

Nootvleugelboom

De heren Provoost, Bijl en Bicker begaven zich naar de plaats waar een vleugelnoot (pterocarya fraxinifolia) werd geplant, als aandenken aan deze dag.

Veiling is succes


Alle te veilen objecten werden symbolisch gepresenteerd. Een bloemperk door een bakje viooltjes. Een woudreus door een dame in een bomenpak, zoals hier.

Aansluitend werd een nieuwtje voor Natuurmonumenten getest. Een veilingmeester van Christies veilde bomen, hekken, bloemperken en banken. De koper mag aan het betreffende object zijn (bedrijfs)naam verbinden. De veiling leidde tot veel gelach en vrolijkheid. Het resultaat, € 13.700 mocht er zijn.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
12 gr.
windkr. 2