WIJDEMEERSE WEBKRANT
Riooljournalistiek
Wijdemeren, do 10 april 2008

Wethouder Wim Neef reageert op de berichten dat Wijdemeren de wet zou overtreden met riooloverstorten. Dat is niet het geval. Hij legt het uit.


Wethhouder Wim Neef: "We doen niets illegaals."

ingezonden brief

'Riooljournalistiek'

Eergisteren verschenen in diverse media berichten over het rioolstelsel in Wijdemeren. Het ging over riooloverstorten en het (niet) aanleggen van een gescheiden rioolstelsel. De gemeente kreeg kritiek omdat het gebruik van riooloverstorten in strijd zou zijn met een uitspraak van de Hoge Raad. Ook werden vraagtekens gezet bij het niet aanleggen van een gescheiden rioleringssysteem.

Overstort

Soms valt er zoveel regen, dat het riool het water niet meer aankan. Riooloverstorten zijn constructies in een gemengd rioolstelsel (regen- en vuilwater in éé n buis), zoals in Nederhorst den Berg, die er dan voor zorgen dat het teveel aan water wordt afgevoerd. Nadeel is dat hierdoor afvalwater, weliswaar sterk verdund met regenwater, in het oppervlaktewater (sloten) terecht komt. Voordeel is dat wateroverlast in woningen wordt voorkomen. Als er geen overstorten waren, dan zouden de toiletpotten thuis die functie overnemen.

Rioleringsplan en Wvo-vergunning

Het verminderen van de nadelige gevolgen van riooloverstorten is een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk rioleringsbeleid. De gemeente is verplicht om een rioleringsplan (GRP) te hebben waarin die maatregelen worden vastgelegd. Daarnaast moet de gemeente in het bezit zijn van een Wvo-vergunning (Wet verontreiniging oppervlaktewater) voor riooloverstorten. Waterkwaliteitsbeheerder Waternet heeft die vergunning, waarin de eisen aan de lozingen zijn vastgelegd, verstrekt. Wijdemeren heeft zowel een rioleringsplan als een Wvo-vergunning.

Sanering

In Wijdemeren zijn drie overstorten die zullen worden gesaneerd. Dat zijn de overstorten bij de Van Gooyenstraat / Mauvestraat en H.W. Mesdaglaan en de overstort Vaartweg / Ankeveensepad in Nederhorst den Berg. De gemeente heeft al afspraken gemaakt met Waternet over de sanering. Vooruitlopend op de definitieve sanering zijn tijdelijke maatregelen getroffen om te voorkomen dat dieren vervuild water binnen zouden kunnen krijgen. Deze sanering houdt in dat de capaciteit van het rioolstelsel wordt vergroot, dat er minder overstorten plaatsvinden en er dus minder vuilwater in de sloten terecht komt. Daardoor voldoet het overstortende water aan de kwaliteitseisen van Waternet, maar ook aan de eisen gesteld voor veedrenking.

Illegaal?

De beschuldiging dat de gemeente de wet overtreedt door de overstorten toe te staan zijn gebaseerd op een uitspraak van de Hoge Raad in een vergelijkbare situatie. Het Hof had bepaald dat een bepaalde gemeente in strijd met de wet handelde door het toestaan van overstorten. In dit geval klopte dat ook, omdat die betreffende gemeente niet in het bezit was van de Wvo-vergunning. Wijdemeren heeft die vergunning wel.

Gescheiden systeem

Een andere mogelijkheid om overbelasting tegen te gaan is het scheiden van de rioleringssystemen. Eén voor schoonwater (regenwater) en één voor vuilwater. Op dit moment wordt de riolering aan de Dammerweg in Nederhorst den Berg vernieuwd. Er is besloten om geen gescheiden riool aan te leggen, maar om de omvang van de rioolbuis te vergroten. Dat komt omdat er veel auto's over de Dammerweg rijden (4592 per etmaal). De vervuiling die dat met zich meebrengt zou met ieder regenbuitje, via de putten, in het schoonwaterriool - en daarmee rechtstreeks in het oppervlaktewater - terecht komen. Daarmee wordt de beoogde kwaliteitverbetering van het water teniet gedaan. Er bestaan weliswaar technische voorzieningen om door middel van een lamellensysteem of een pompgemaal de eerste hoeveelheid vervuild straatwater via het vuilwatersysteem af te voeren, om daarna over te schakelen naar het schoonwatersysteem. Maar deze systemen vragen extra investeringen, vergen veel beheer en leveren geen optimaal resultaat. Die extra investeringen en kosten voor het beheer en onderhoud leiden (onnodig) tot hogere rioolrechten.

Wim Neef,

wethouder openbare werken
gemeente Wijdemeren

bron
WWKing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
13 gr.
windkr. 2