WIJDEMEERSE WEBKRANT
Herindeling bij de Buren
Wijdemeren, di 30 oktober 2007

Op 1 januari 2010 worden Abcoude, Breukelen, en de Ronde Venen samengevoegd. Dat is het voorstel van GS Utrecht.

De nieuwe gemeente wordt drie keer Wijdemeren met 66.000 inwoners.

Website Provincie Utrecht

Fusie van Abcoude, Breukelen, Loenen en De Ronde Venen
30-10-2007 - Eén grote Groene Hartgemeente door herindeling

Abcoude, Breukelen, Loenen en de Ronde Venen gaan met ingang van 1 januari 2010 samen één nieuwe Groene Hartgemeente (66.000 inwoners) vormen tussen de stedelijke regio’s van Amsterdam en Utrecht.

Dat is het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten na een zorgvuldige procedure waarin het draagvlak voor gemeentelijke herindeling in het Vecht- en Plassengebied is afgewogen. De positie van Maarssen als zelfstandige gemeente, blijft ongewijzigd. Het voorstel voor de gemeentelijke herindeling is bedoeld om de bestuurskracht van de betrokken gemeenten te versterken.

De versterking van de bestuurskracht van de gemeenten Abcoude, Breukelen en Loenen is al meer dan tien jaar onderwerp van discussie. Een jaar geleden startte de provincie een procedure gestart om te komen tot herindeling. Daarbij werden ook de omliggende gemeenten De Ronde Venen, Maarssen en Wijdemeren betrokken omdat zij een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het probleem. Alle betrokken gemeenten onderschreven de noodzaak tot versterking van de bestuurskracht in het gebied.

Eén Groene Hartgemeente

Twee herindelingvarianten die de provincie aanvankelijk voorstelde, blijken zowel bij gemeenten als bij inwoners en organisaties in het gebied onvoldoende draagvlak te hebben. Gemeenten pleiten voor een duurzame oplossing. Dit is in lijn met ontwikkelingen op rijksniveau. Daarom is er nu gekozen voor een derde variant - van één Groene Hartgemeente - die leidt tot een toekomstbestendige gemeente met een sterke interne samenhang. De twee oorspronkelijke varianten bestonden uit 1: samenvoeging van enerzijds Abcoude, De Ronde Venen en het grondgebied van Breukelen ten westen van de A2 en anderzijds samenvoeging van Loenen, Maarssen en Breukelen minus het grondgebied ten westen van de A2; en 2: samenvoeging van enerzijds Abcoude, De Ronde Venen en het grondgebied van Breukelen ten westen van de A2 en anderzijds samenvoeging van Loenen en Breukelen minus het grondgebied ten westen van de A2.

Gemeenten moeten reageren

De colleges van B&W van de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen en Maarssen wordt nu gevraagd te reageren op het voorstel van de provincie. De gemeenten krijgen tot 1 februari 2008 de tijd om een definitief standpunt in te nemen. Zij zijn vrij om te bepalen of zij hun inwoners betrekken bij de standpuntbepaling.

Een gemeentelijke herindeling geschiedt bij wet. Het rijk hanteert hiervoor een aantal criteria, te weten draagvlak, bestuurskracht, duurzaamheid, interne samenhang van de nieuwe gemeente, regionale samenhang en evenwicht en planologische ruimtebehoefte. Deze rijkscriteria zijn bij de beoordeling van de varianten door Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht gehanteerd.

Meer informatie is te vinden op de website van de provincie Utrecht.

bron
Prov. Utrecht
foto
---
auteur
Prov. Utrecht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
wisselvallig
12 gr.
windkr. 4