WIJDEMEERSE WEBKRANT
PvdA niet Seculier
Wijdemeren, vr 12 oktober 2007

Kees Bosdijk, fractievoorzitter van de PvdA, laat zich niet de mond snoeren over kerk en religie. Ook vindt hij de PvdA geen seculiere partij.


Kees Bosdijk (PvdA)

De onderstaande discussie kwam op gang na publicatie van de open brief van acht raadsleden over trouwen in de kerk, waarin deze ook ondertekenden als lid van hun kerk.

ingezonden bericht

Ik reageer op het redactionele commentaar van Rik Jungmann:

1. Ik vind het niet correct dat hij redactioneel commentaar geeft op Cor Koster die op zijn beurt o.a. commentaar geeft op de stukjesschrijver Jungmann. Ik vind dat je als redacteur de persoonlijke en professionele inbreng niet moet mengen, dat maakt de zaak minder transparant.

2. Ik vind, in tegenstelling tot Jungmann, dat Koster de spijker precies op zijn kop slaat en dat Jungmann met zijn commentaar de plank misslaat. Althans wat de PvdA betreft. Kent hij de geschiedenis van de PvdA als doorbraakpartij na de Tweede Wereldoorlog? Hoezo geen combinatie met religie?  Hoezo seculiere partij?  Ik laat me als PvdA-lid in elk geval niet zeggen dat ik mijn mond moet houden als het over religie of kerk gaat!

Kees Bosdijk
Fractievoorzitter PvdA

Naschrift Rik Jungmann:

Ad 1: Het stuk van Cor Koster, zowel als dat van mij staat in een apart kader, waarmee wordt aangegeven dat het gaat om persoonlijke ontboezemingen. Waarom zou ik niet mogen reageren op een stuk waarin opmerkingen worden gemaakt over een stuk van mijn hand? (Voor de volledigheid heb ik mijn naam er nu nog boven gezet.)

Ad 2: Ja. Ik ken de geschiedenis van de PvdA als doorbraakpartij. Op 1 mei 1954 verbood Kardinaal De Jong in het mandement het lidmaatschap van de PvdA, de VARA en het NVV. De PvdA stond voor socialistische politiek zonder enige binding met welke kerkelijke stroming dan ook. De kerk was bang voor leegloop van de KVP. Pas in 1965 werd de ban op de PvdA opgeheven.
Ik noem, in tegenstelling tot Bosdijk, een partij die geen enkele binding heeft met welke kerkelijke stroming dan ook, seculier.

Nergens in het stuk staat dat de Kees Bosdijk als PvdA lid niet mag spreken over religie of kerk. Hij mag zeggen wat hij wil, want dit is Nederland. Graag zelfs.

Reacties zijn welkom, maar ik stop hierbij met deze discussie.

Rik Jungmann

bron
ing. bericht
foto
Douwe v. Essen
auteur
ing bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
18 gr.
windkr. 2