WIJDEMEERSE WEBKRANT
Slag om Verdiepingenplan
Loosdrecht, di 27 november 2007

De provincie Noord-Holland en de gemeente Wijdemeren gaan een publiciteitsoffensief aan. Tegen elkaar! Voor en tegen het verdiepingenplan.

In het slepende dossier over het verdiepingenplan voor de Loosdrechtse Plassen wordt de komende tijd een nieuw hoofdstuk geschreven. Het verdiepingenplan is een oud plan om de Loosdrechtse Plassen schoner te maken. Het werd eind vorige eeuw opgesteld door de provincie Utrecht, DWR (Nu Waternet) en de gemeente Loosdrecht. De gedachte bij het plan is om drie diepe putten in de plassen te zuigen, waarin het zwevend slib zal afzinken. De kosten van die operatie worden gedragen door de verkoop van het vrijkomende zand.

Na de vorming van Wijdemeren ontstond een sterke tegenbeweging in Loosdrecht die aangevoerd werd door Dorpsbelangen Loosdrecht. College en raad van Wijdemeren verzetten zich met hand en tand tegen het verdiepingenplan. Het college kwam met een alternatief plan met minder diepe putten en het slib afdekken met zand.

Wijdemeren aan de kant gezet

De provincie (inmiddels Noord-Holland) en het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) zien op hun beurt niets in het Wijdemeerse plan. Omdat voor de werkzaamheden het bestemmingsplan gewijzigd moet worden en Wijdemeren daar niet aan mee wilde werken, nam de provincie zelf het heft in handen. Het nu door de provincie opgestelde bestemmingsplan zal vanaf 28 januari ter inzage liggen. Tegen dat plan kan binnen zes weken bezwaar worden gemaakt. Voor 11 mei moet de procedure zijn afgerond.

Hearts and Minds

De komende tijd gaan zowel de provincie als Wijdemeren het allemaal nog eens goed aan de bewoners uitleggen in een publiciteitsoffensief om de "hearts and minds" van de Wijdemeerders (en met name de Loosdrechters) te winnen, ieder om draagvlak voor hun eigen plan te creëren. De provincie komt met een huis aan huis brochure om de voordelen van het verdiepingenplan toe te lichten. Ook de gemeente zal de bewoners direct informeren over het alternatieve plan en de nadelen van het provinciale plan. Frank Ratelband, hoofd communicatie van Wijdemeren: "Het onderwerp leeft ontzettend. Wij vinden het cruciaal dat onze bewoners goed geïnformeerd worden." Burgemeester Don Bijl oordeelt hard over het optreden van de provincie. Hij noemt de haast van de provincie in de G&E van vandaag "ongeloofwaardig en onzorgvuldig".

Wie heeft er gelijk?

De hamvraag is natuurlijk wie er gelijk heeft. De voorstanders van de grote provinciale verdiepingen, de voorstanders van de beperkte gemeentelijke verdiepingen, of degenen die vinden dat al dat verdiepen onnodig, ongewenst en gevaarlijk is, en bovendien de doodsteek voor de recreatie in Loosdrecht, want dat zijn er ook nogal wat. Op die vragen ploffen de komende tijd antwoorden van deskundigen op de deurmat die elkaar diametraal zullen tegenspreken.

Loenen

Ook in Loenen bestaat fors verzet tegen de Noord-Hollandse plannen, omdat er een persleidingen een zandoverslagstation nodig is op Loenens grondgebied. Het is niet bekend of de provincie Noord-Holland ook daar gaat folderen. (Op het grondgebied van buurman Utrecht.)

Dossier Verdiepingen 2004-2007

bron
G&E/WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
8 gr.
windkr. 2