WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nieuwe kleren van de Keizer
Wijdemeren, za 26 mei 2007

Putter vindt dat de Horecanota van de gemeente weinig om het lijf heeft. De nieuwe kleren van de keizer meent hij er in te herkennen.

ingezonden bericht

Nieuwe kleren

Verrassend was het deze week om in Wijdemeren de nieuwe kleren van de keizer weer eens tegen te komen.

In dit geval luistert de bekende onzichtbare garderobe naar de naam " Horeca-nota ", een verhaal van meer dan vijftig pagina's, met veel omhaal van woorden gepresenteerd, maar van een ontstellende onbenulligheid. De nota stelt namelijk in het geheel niets voor en moet waarschijnlijk gezien worden als een soort tijdverdrijf van lusteloze ambtenaren.

Op de eerste pagina gaat het al mis. Als je leest dat de voormalige gemeente 's-Graveland geen horecabeleid had, dan weet je al hoe laat het is. En wat te denken van deze platitude: " Horeca heeft in Wijdemeren een belangrijke maatschappelijke en economische functie. Maatschappelijk omdat veel mensen dagelijks plezier beleven aan de horeca ". Hoe verzin je het!

Nota's zijn meestal bedoeld om nieuwe beleidsmaatregelen duidelijk te maken en niet om voor de zoveelste maal weer eens allerlei overbekende beschrijvingen te geven, bestaande regels breed te etaleren en niets toe te voegen aan hetgeen we allemaal al wisten. Dat is hier het geval. Er staat kortom, in deze "nota" niets nieuws. Het is dan ook de vraag waarom hij is geschreven.

" Deze nota is tot stand gebracht vanuit de disciplines juridische zaken en veiligheid, milieu, ruimte en economische zaken. Beleid en werkwijze van de gemeente kunnen alleen gestroomlijnd worden door middel van een integrale aanpak ". Welja, zo bluf je een bundel papier de pijplijn in, in de hoop dat niemand de moed heeft die hele handel naar de prullenbak te verwijzen. In een periode waarin iedereen zich behoort in te spannen om de gemeentelijke uitgaven te verminderen moet dit soort werkverschaffing wel heel slecht vallen. Want werkverschaffing is het. De horeca behoeft helemaal geen nota, die gaat onder de paraplu van de wet, gewoon z'n eigen gang.

Tot de bedilzucht van de regelneven behoort zeker ook het verlangen alles te willen onderbrengen in nota's, beleidsplannen en reglementen. Daar is een woord voor verzonnen. Bureaucratie. Het gevolg is vaak, dat je op deze manier - in dit geval de gemeenteraad - de mond snoert omdat er een werkstuk van indrukwekkende omvang wordt geleverd. Er staat weliswaar niks in maar dat is het ergste niet.

"Kennelijk hebben ze niks anders te doen", zei Frank Jonkhart voorzitter van het Loosdrechts Plassenkoor onlangs in de krant over de gemeentelijke bemoeienis met een bingo-avondje. Het is het gevoel dat je ook krijgt als je deze horecanota leest.

Wie zegt er wat van?

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
19 gr.
windkr. 2