WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nesciolezing: Herman Pleij
Kortenhoef, wo 6 juni 2007

Op 17 juni zal Herman Pleij de Nesciolezing van de OSG in het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk verzorgen.

persbericht

Nesciolezing annex koffieconcert 17 juni 2007
Titel: "Het gelaat in de Middeleeuwen"

In de ME was men ervan overtuigd, dat het gelaat de spiegel van de ziel vormde. Afwijkingen van de normen voor harmonie en schoonheid moesten op corrupties van de ziel wijzen.

Dat leidde ertoe dat zulke normen geformuleerd werden in het perspectief van vijandbeelden. Zonverbrande of donkere huidskleur was negatief : duidde op een bezoedelde ziel. Een mooi gelaat kon ook problemen oproepen; hoe fraai de ziel mocht zijn, die oppervlakkige schoonheid verleidde meteen tot zinnelijke gevoelens. Een kuise vrouw bedekte het gelaat...


Herman Pleij

Herman Pleij is hoogleraar aan de UvA en houdt zich vooral bezig met de Middeleeuwse volksliteratuur, de ontwikkeling van de burgermoraal en de ontwikkeling van Nederlandse identiteiten in het algemeen. Recente publikaties zijn o.a. : Dromen van Cognac;middeleeuwse fantasieën over het volmaakte leven (1997) , De herontdekking van Nederland (2003) , Erasmus en het poldermodel (2005).

Concert

Na de lezing zullen Evelina Vorontsova vleugel en Alexander Skwortsow viool de volgende werken spelen:

Arno Babadjanan (1921-1983):

  • Sonate piano/viool
  • Grave,
  • Andente sostenuto
  • Allegro risoluto.

Chopin: Nocturne

W.A.Mozart/de Sarasate : Die Zauberflöte/Fantasie.

Evelina Vorontsova werd geboren in Moskou en begon op 4 jarige leeftijd met pianolessen. Zij studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Moskou. In 1992 won ze en tweede prijs op het Liszt concours in Utrecht .

Alexander Skwortsow studeerde in St. Petersburg en in Moskou en slaagde glansrijk voor zijn violisten diploma. Sinds 1977 woont hij in Nederland en was o.a. violist in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij treedt regelmatig op in binnen-en buitenland en is een graag geziene/gehoorde gast in Kortenhoef !.

OSG Oude Kerkje Kortenhoefsedijk 168 Kortenhoef.

Aanvang 11.00 uur Entree: € 5,00

bron
persbericht
foto
OSG
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
23 gr.
windkr. 4