WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bezwaar tegen Startnotitie
Loodrecht, di 17 juli 2007

Jaap van Waveren, de fractievoorzitter van Dorpsbelangen Loosdrecht, roept iedereen op om bezwaar te maken tegen de inhoud van de Startnotitie.

ingezonden bericht

Laten wij met onze voeten spelen.

Heel attent plaatste Rik Jungman de aankondiging van de startnotitie, voor het verdiepen van de Loosdrechtse plassen, op de WWK. Het gevaar is echter dat deze aankondiging door velen voor kennisgeving wordt aangenomen.

Het verdiepen van de Loosdrechtse plassen, volgens het model van de provincie maar ook het alternatief dat het college van Wijdemeren nog wil laten onderzoeken, is desastreus voor dit mooie watersportgebied. Niet alleen zijn het onomkeerbare projecten maar beiden geven geen enkele garantie op een uitkomst die feitelijk nog gedefinieerd moet worden. De gedachte dat het enkel en alleen om zandwinning gaat is bij velen stevig verankerd. Op geen enkele wijze wordt er duidelijkheid gegeven over de financiële aspecten.

Terwijl men in het beginstadium dacht dat de opbrengst van het zand, bestemd voor IJburg, voldoende zou zijn, is dit nu een gepasseerd station. Als wij in ogenschouw nemen een veel goedkopere kostprijs van Noordzeezand is het niet denkbeeldig dat een negatief saldo voor rekening komt van het Hoogheemraadschap (Waternet) en dus vinden alle burgers van Wijdemeren dit straks terug in hun rekening voor de waterschapslasten (Reinigingsheffing).

Het Plassengebied is niet alleen van belang voor de Loosdrechters en de aldaar gevestigde ondernemers. De inkomsten van toeristen en recreatiebelasting komt ten goede aan alle burgers van Wijdemeren. De voorliggende plannen die een uitvoeringsperiode hebben van ongeveer 10 jaar zullen de doodsteek zijn voor de recreatie. Gaten van minstens 14 meter diep met de daarbij behorende golfslag en de door het Hoogheemraadschap gewenste plantengroei zullen de plassen voor de kleine recreatievaart onbevaarbaar maken.

Nu al zijn de plassen veel helderder geworden waarvoor het Hoogheemraad-schap gevoeglijk haar ogen sluit.
Nu al zorgt de plantengroei voor toenemende overlast voor bevaarders van de plassen en de watersportondernemingen. Het Hoogheemraadschap heeft decennia lang haar verplichting tot onderhoud verzaakt.

Waarom deze plannen alleen voor de Loosdrechtse Plassen? Nergens in Nederland waar soortgelijke recreatie plaatsvindt op veenplassen, worden dergelijke ingrijpende maatregelen maar zelfs in overweging genomen. De meerderheid van de gemeenteraad van Wijdemeren heeft zich uitgesproken tegen het verdiepingenplan van de Provincie. De gedeputeerde heeft meermalen aangetoond geen enkele boodschap te hebben aan deze democratisch genomen beslissing. Een beslissing die kernoverschrijdende gevolgen heeft. Laten wij als burgers van Wijdemeren, middels het indienen van zienswijzen, de gedeputeerde en de Provincie duidelijk maken dat wij niet met onze voeten laten spelen.

Jaap van Waveren
Fractievoorzitter DBL

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
21 gr.
windkr. 4