WIJDEMEERSE WEBKRANT
Het schilderijraadsel
Kortenhoef, do 12 juli 2007

Carole Denninger uit Kortenhoef zit met een raadsel op een Kortenhoefs schilderij. Weet u het antwoord?

ingezonden bericht

Wie zijn deze twee mannen en wat doen zij?

Dat August van Voorden, de vader van de in 2000 overleden schilder Barend van Voorden, behoorde tot de topschilders van de Kortenhoefse meesters, bleek nog eens bij de grote overzichtstentoonstelling vorig jaar in Rotterdam.

De expositie en het boek lieten vooral zijn imposante stads- en haven gezichten van Rotterdam zien, maar er waren ook juweeltjes te bewonderen die hij in Kortenhoef had geschilderd. Een intiem schilderij van zijn slapende vrouw en een vrolijk tuingezicht met zijn kinderen Barend en Hetty erin. En het grote polderlandschap uit de collectie van de Stichting Kunstbezit 's-Graveland (de voormalige gemeentecollectie).

Onlangs ontdekte ik dit in heldere kleuren geschilderde schilderij dat omstreeks 1915-1920 beslist in de buurt moet zijn gemaakt. Het is een zonnige impressie in losse toetsen en met gewaagde (rode) accenten. Een artistiek hoogstandje! Er zijn twee oudere mannen op aan het werk. De rechter figuur heeft een grijze ringbaard. Maar wat doen die mannen? Het zal langs de plassen toch wel te drassig zijn geweest om aardappels te telen en te rooien. Het lapje grond is bovendien niet gecultiveerd. En veen baggeren deden ze in de plas. Wat zit er in die manden en wat zijn ze daar aan het spitten?

Als iemand het antwoord weet of misschien wel weet wie deze twee werklui zijn, meld het dan s.v.p. even. Ook voor andere vragen of antwoorden kunt u mij mailen via de website www.caroledenninger.nl of rechtstreeks: arthis@planet.nl

Alvast bedankt!

Carole Denninger, kunsthistoricus (en auteur van 'De onvergankelijke kijk op Kortenhoef')
Kortenhoef

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
20 gr.
windkr. 3