WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nieuwjaarsreceptie
Wijdemeren, di 2 januari 2007

Op een druk bezochte nieuwjaarsreceptie hield burgemeester Don Bijl zijn nieuwjaarstoespraak over herindeling, de burger en de politiek.

De zaal en hal van het gemeentehuis waren bomvol. Er heerste een gezellige geanimeerde stemming. Politieke partijen, verenigingen, stichtingen en bedrijfsleven kwamen hun opwachting maken. Er werden handen geschud, er werd gekust en steeds werden de beste wensen voor 2007 uitgewisseld. Oude en nieuwe bekenden ontmoetten elkaar.

Rond half negen beklom burgemeester Don Bijl het spreekgestoelte om zijn nieuwjaarstoespraak te houden.

Schot voor de Boeg

Hij opende met een schot voor de boeg richting Utrecht. "Kennelijk zijn wij een gewilde bruid. Maar wij geven ons niet zomaar over aan de avances van anderen, want wij willen eerst ons eigen standpunt bepalen."

Tevreden blikte hij terug op de afgelopen vijf jaar. "Het beheer is op orde gekomen en vele achterstanden zijn weggewerkt." De blik van Wijdemeren wordt nu gericht op klantgerichtheid en verbetering van de organisatie.

Burger is Individu

Aansluitend ging hij in op een veel breder onderwerp. Hij constateeerde dat in heel Europa de burger ontevreden is met het functioneren van de politiek. Ook in Wijdemeren ziet hij dat. In navolging van de Franse filosoof Gauchet stelde hij de vraag of de burger niet eens moet ophouden met de politiek de schuld te geven van alles wat er mis gaat. De speelruimte van de politiek is klein, mede vanwege de eisen die de burger stelt.

De burger is tegenwoordig een particulier individu dat zich van de regering bedient. Wat de politiek moet doen in het algemeen belang interesseert hem niet. Enerzijds verwerpt de burger het collectieve, anderzijds eist hij veiligheid en rechten van zijn bestuur. Aldus samengevat, Gauchet.


De Ankeveense delegatie.

Enkele voorbeelden

Bijl herkent dat, ook in Wijdemeren. Enerzijds mag de OZB niet omhoog om een gat van 1,5 miljoen te dichten, anderzijds worden de eisen die de Wijdemeerders aan de gemeente stellen niet gematigd. Zelfs niet door instellingen die tegen verhoging van de OZB waren.

Iedereen vindt dat er woningbouw gepleegd moet worden. Maar niet als dat meer verkeer veroorzaakt of als het uitzicht wordt belemmerd. Dus stagneert de bouw.

Er moet wat gedaan worden voor de kinderen van Wijdemeren "Onze kinderen." Het geld is er echter niet omdat er niet voor wordt betaald. En een voorziening in zijn eigen buurt wil de burger al helemaal niet.


Leonique Krätzschmar (VVD) en Jaap van Waveren (DBL)

Nieuw Burgerschap

Bijl pleit in zijn toespraak voor een nieuw soort burgerschap. De overheid moet meer ruimte aan de burger geven en de burger moet zelf meer verantwoordelijkheid nemen. Dat vraagt creativiteit en communicatieve vaardigheden van bestuurders en ambtenaren. Niet verbergen achter stoere taal, maar onzekerheden delen met de burger. Als voorbeeld noemde Bijl de ontwikkeling van het Dorpscentrum Oud Loosdrecht.

Meebetalen aan Kwaliteit

Tenslotte ging hij in op de financiële situatie van Wijdemeren. Wijdemeren is een welvarende gemeente zonder probleemwijken of andere grote problemen. Het gevolg is dat Wijdemeren minder geld van het Rijk krijgt. En dat blijft zo.

Bijl legde de vraag op tafel. Als alle kernen hechten aan hun kwaliteit, zoals bleek tijdens de dorpsavonden, dan moet er wel geld komen. Dan moet de burger bereid zijn om mee te betalen aan het collectief.

Trekt de gemeente zich terug op de wettelijke taken, of hecht de burger ook aan kwaliteit van de leefomgeving? Dat vereist ook visie en moed van het gemeentebestuur.

Burgemeester Don Bijl sloot af met de beste wensen voor 2007.

Update 3-1-2007, 24.00:

Klik hier voor de compelte toespraak (pdf).

bron
WWK
foto
D. van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief