WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nadere Uitleg Open Source
HHorstermeer, di 18 december 2007

Martin Vuyk (fractieassistent VVD) las het bericht over Open Source. Hij geeft hieronder een nadere uitleg.

De reacties die hij er bij geeft slaan op het artikel over de commissievergadering van 11 januari 2007.

ingezonden bericht

Voor de argeloze lezer lijkt het alsof Open Source en Open Standaarden één en hetzelfde is. Open Source (de naam zegt het eigenlijk al) is al die software waarvan de broncode openbaar is (iedereen wordt ook uitgenodigd deze (om niet) te verbeteren en uit te breiden).  De software is daarmee voor iedereen ook gratis te gebruiken. Typisch voorbeeld is het operating system Linux of Open Office als kantoorsoftware. Open Standaarden daarentegen zijn afspraken (meestal tussen grote SW-fabrikanten) over de samenwerking, interpretatie en uitwisseling van gegevens tussen applicaties. Deze afspraken zijn vrijgegeven voor eenieder en ook gratis te gebruiken.

T.a.v. de opmerking van wethouder Lorjé: in een bestaande omgeving kost het extra inspanning om over te schakelen. Het kan echter wel, en zeker ook met de nodige besparing. Hobbyistisch zou ik het al een poosje niet meer durven noemen.

T.a.v. de opmerkingen van dhr. Reijn: Een nieuwe omgeving vergt altijd extra inspanning; het voordeel van open source is dat er op het internet veel, heel veel kennis en hulp te vinden is. Dat is een wat andere werkwijze dan vroeger, maar zeker zo gemakkelijk. En waar het dan toch niet lijkt te lukken, geen nood: veel van de bestaande SW-huizen verdienen nu hun boterham door op het gebied van Open Source dienstverlening aan te bieden.

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
0 gr.
windkr. 2