WIJDEMEERSE WEBKRANT
Motie Buijs ingetrokken
Oud Loosdrecht , vr 14 december 2007

Het was laat gisteren. Heel erg laat. De raad werd afgesloten om één uur. Voor de afsluiting kreeg Ruud Buijs het woord. Hij diende een motie in.


Raadszaal in Kerstsfeer

De gemeenteraad duurde gisteren zo lang, dat rond twaalf uur werd besloten om een aantal onderwerpen van de agenda te halen. Die worden aanstaande maandag tussen half acht en negen uur behandeld. Een enkel voorstel schuift door naar het nieuwe jaar.

Emotioneel betoog


Ruud Buijs (VVD)

Ruud Buijs (VVD) is volgende week afwezig en kreeg dus tot één uur de gelegenheid om de kritiek op de de raad en het gevoerde bouwbeleid, die hij in een interview in de Gooi- en Eemlander had gegeven, nader toe te lichten. Hij hield een emotioneel betoog waarin hij opriep om Oud Loosdrecht weer glans te geven en ruimte te geven aan de vele bouwplannen die er in die kern zijn. Sommige raadsleden verweet hij privébelangen te dienen in plaats van het algemeen belang. Overigens zonder namen of specifieke situaties te noemen. In een motie riep hij op om de plannen samen voortvarend op te pakken. Voorts stond in zijn motie dat het college de vrijheid zou moeten krijgen om vergunningen en vrijstellingen te verlenen, ook als dat in strijd is met het vigerende bestemmingsplan.

Weinig weerklank

Zijn oproep kreeg weinig tot geen weerklank. Jaap van Waveren (DBL) viel Buijs hard aan. Hij sprak van hypocrisie, omdat Buijs zelf ook de grenzen opgezocht had en omdat Buijs in de raad van Loosdrecht zat, met een eigen VVD wethouder, toen het bestemmingsplan aangenomen werd dat tot zoveel veroedering heeft geleid.

Beschadiging

Hilbrand Korver (GL) vond dat Buijs, met zijn opmerking over privébelangen, de raadsleden beschadigde. Bovendien wees hij erop dat het tweede deel van de motie van Ruud Buijs niet kan. Vergunningen verlenen in strijd met het bestemmingsplan is onmogelijk. Kees Bosdijk (PvdA) deelde de mening van Korver. De door Buijs gezochte publiciteit noemde hij contraproductief. Betske van Henten (CDA) had wel begrip voor de hartenkreet van Buijs en verklaarde dat alle ondernemers de grenzen opzoeken binnen een bestemmingsplan. Het is aan de raad om een evenwicht te zoeken in wonen, werken en recreatie.

Gas terug

In tweede termijn nam Ruud Buijs gas terug. Het ging hem erom dat ondernemers uit Oud Loosdrecht niet goed geadviseerd worden door het ambtelijk apparaat over wat mag en wat niet mag, waardoor zij tienduizenden euro's kwijt zijn aan hernieuwde bouwaanvragen. Hij wees erop dat volgens het bestemmingsplan verdiepingen 20 cm hoger moeten zijn dan vroeger, hetgeen problemen oplevert. Over het interview verklaarde hij dat de pers hem heeft opgezocht en niet andersom.

Laatste Vuiltje

René Voigt (DBW) wilde nog iets uit de wereld hebben. "U heeft het over raadsleden die privébelangen dienen. Ik wil graag naam en toenaam van u weten. U moet dat hard maken, of anders terugnemen." Buijs antwoordde dat het niet om raadsleden ging, maar om bewoners die privébelangen dienen. Nadat Voigt uit het interview citeerde, waarin over raadsleden werd gesproken, nam Ruud Buijs die uitspraak in zijn geheel terug.

De motie werd ingetrokken. De uitspraken teruggenomen. Zo ging de laatste raadsvergadering van 13 december 2007 (afgezien van de verlenging maandag) uit als een kerstkaars.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
4 gr.
windkr. 2