WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bezuinigingen half Geslaagd
Wijdemeren, ma 16 april 2007

Beter een half ei dan een lege dop. Dat is de titel van een rapport van de rekenkamer over de maar half geslaagde bezuinigingen van Wijdemeren.

persbericht

Conclusie rekenkamercommissie:
Bezuinigingsoperatie Wijdemeren voor de helft geslaagd

De bezuinigingoperatie die gemeente Wijdemeren in 2003-2006 heeft uitgevoerd is voor de helft geslaagd. Dat concludeert de rekenkamercommissie in haar rapport " Beter een half ei dan een lege dop?". Doel van de bezuinigingsoperatie was een structurele bezuiniging van 3,5 miljoen euro.

Volgens de rekenkamercommissie is een belangrijk winstpunt van de bezuinigingsoperatie dat de aanzienlijke achterstanden van de drie voormalige gemeenten bij administratie en registratie, bestemmingsplannen, afgifte en controle van vergunningen, milieuhandhaving en gebouwenbeheer in hoog tempo zijn weggewerkt.

Het beoogde financiële resultaat is slechts voor de helft gehaald doordat het college en de gemeenteraad zijn teruggekomen op aanvankelijke voornemens om de uitgaven te verlagen en de onroerend zaakbelasting (ozb) te verhogen. Daarnaast vielen de opbrengsten van de verkoop van gemeentelijk bezit tegen.

De rekenkamer concludeert dat het heeft ontbroken aan een sluitend en slagvaardig samenspel van het college, de gemeenteraad en de ambtelijke staf. Het college heeft bij de aanvang van de operatie een gedurfd bezuinigingspakket ter tafel gebracht. Helaas heeft het college onvoldoende draagvlak bij de gemeenteraad kunnen creëren. Ook is niet ten volle de schouders gezet onder een succesvolle realisatie van deze voornemens.

Volgens het rapport heeft de gemeenteraad aanvankelijk te weinig besef gehad van de urgentie van de operatie en geen stappen ondernomen om sturend op te treden. Het optreden van het ambtelijk apparaat kan, naar het oordeel van de rekenkamer, de toets der kritiek doorstaan.

Aanbevelingen rekenkamer

Als opnieuw een omvangrijke bezuinigingexercitie noodzakelijk is, geeft de rekenkamer de gemeente het advies beter na te denken over het proces van samenwerking, overleg en besluitvorming. Het is nodig te anticiperen op voorzienbare weerstanden en de aanpak en inrichting van de operatie daarop scherper toe te snijden.

Daarnaast geeft de rekenkamer in overweging om op niet al te lange termijn een strategisch beraad te organiseren dat zich - op basis van een analyse van sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen - richt op het hernieuwd bepalen van profiel, positie, relaties en taken van de gemeente Wijdemeren. Zo'n strategische visie is niet alleen van belang met het oog op mogelijke nieuwe bezuinigingsrondes. Het geeft tevens houvast in talrijke discussies met 'de buitenwereld' over gemeentelijke herindeling en intergemeentelijke samenwerking en het aanboren van mogelijke nieuwe financieringsbronnen.

Tenslotte beveelt de rekenkamer aan meer te doen aan het vergelijken van prestaties van Wijdemeren met die van andere gemeenten, de zogenaamde benchmarking. Aansluiting bij het VNG-project op dit gebied verdient overweging.

Rapport downloaden

Het rapport over de Heroverwegingsoperatie (PDF, red. WWK) is beschikbaar op www.wijdemeren.nl (klik links op Gemeenteraad en ga vervolgens naar Rekenkamercommissie)

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
stralend
25 gr.
windkr. 2