Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Vleermuizenijskelder

's-Graveland, 20 oktober 2006

Natuurmonumenten laat de ijskelder op buitenplaats Hilverbeek in 's-Graveland opknappen en inrichten als onderkomen voor vleermuizen.

De buitenplaatsen in 's-Graveland hebben veelal een ijskelder. Vroeger werd er ijs gehakt in de winter. Dat ijs werd in de diep ingegraven kelders gestort. Tot in de zomer beschikten de bewoners van de buitenplaatsten daardoor over koelmogelijkheden.

Ook op Hilverbeek is een dergelijke ijskelder aanwezig, al is er wat twijfel of deze ijskelder wel echt een ijskelder was, omdat hij niet erg diep ligt. Simone Stevens schreef er een uitgebreid artikel over in de G&E. Zij meldt dat de kelder in opdracht van Natuurmonumenten door een aannemer voor twaalf mille opgeknapt zal worden en geschikt gemaakt voor bewoning door vleermuizen. Nu zitten er nog deels oude tegeltjes op het plafond. De rest is in de loop van de jaren door dorpsbewoners meegenomen.

De herstelde kelder krijgt ruwe wanden waar de diertjes lekker aan kunnen hangen. Ook wordt de kelder voorzien van gaten en spleten opdat de fladderaars in en uit kunnen vliegen.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Harde wind 16º Naar volgende bericht