Rik Jungmann

---

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

College over nieuw Paspoort

Wijdemeren, 6 oktober 2006

Het college heeft met ongenoegen het ingezonden bericht van Cor Koster over de regels rond het nieuwe paspoort gelezen en reageert daarop.

Reactie

College reageert op ingezonden bericht Wijdemeerse Webkrant:
Nieuwe strengere eisen pasfoto's niets met "stiptheidsacties" te maken

Met ongenoegen heeft het college van burgemeester en wethouders het bericht van dhr. C. Koster van 1 oktober op de Wijdemeerse webkrant gelezen. In het bericht doet de heer Koster zijn beklag over het werken met de nieuwe strengere regels voor pasfoto's voor paspoorten en identiteitkaarten. Met name het betitelen van de werkwijze van burgerzaken als "stiptheidsactie" vindt het college geen pas geven.

Medewerkers van burgerzaken vinden het vervelend om, door opgelegde regels van de rijksoverheid, pasfoto's van inwoners te moeten afkeuren. Toch doen zij dit ter bescherming van de inwoners van Wijdemeren. Belangrijk is dat inwoners vijf jaar plezier hebben van het nieuwe paspoort en bij eventuele controles niet tegen problemen aanlopen. Ook voorkomt de gemeente dat inwoners opnieuw een paspoort moeten aanvragen met wederom een wachttijd van vijf dagen als de pasfoto's bij de productie in Haarlem alsnog worden afgekeurd. In Wijdemeren is dit sinds de invoering van de strengere regels, dankzij de zorgvuldigheid van burgerzaken, slechts eenmaal voorgekomen. Burgerzaken heeft met de fotobranche in Wijdemeren goed contact. Inwoners met pasfoto's die niet voldoen aan de eisen ontvangen een formulier met de exacte reden. In geval van nood is het mogelijk in het gemeentehuis foto's te laten maken.

Verscherping regels

Sinds 26 augustus heeft de rijksoverheid de eisen voor pasfoto's voor reisdocumenten verscherpt. Dit was nodig door de komst van een nieuw en beter beveiligd paspoort met een chip. Door deze chip is het nu mogelijk de gegevens elektronisch te controleren en te vergelijken met de kenmerken van de drager van dat paspoort. Hierdoor is het moeilijker een document te vervalsen en een reisdocument van iemand anders te gebruiken. Meer informatie over het nieuwe paspoort en de verscherpte regels is te vinden op: www.paspoortinformatie.nl.


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Zwaar bewolkt Matige wind 16º Naar volgende bericht