WIJDEMEERSE WEBKRANT
De Stemming in Wijdemeren
Wijdemeren, 22 november 2006

De WWK redactie maakte vandaag een rondje langs enkele stembureau's, of is het stemburo's, om de stemming te peilen.

Rond een uur of drie zaten de meeste stembureaus op een opkomst van rond de vijfitg procent. Althans, dat werd ruwweg berekend, omdat dat in het nieuwe systeem, waar iedereen kan stemmenin Wijdemeren waar hij wil, niet meer aan de hand van de lijst is na te gaan.


Stilleven van de uitputtingsslag op een stembureau.
Stapels gebundelde stempassen, de krant, een protocol en eten en drinken.

Snoeppot


De enige echte originele "De Kwant Snoeppot" in Ankeveen.

Achter de tafel troffen wij in het algemeen montere stembureauleden, die het niet aan te zien was dat zij al vanaf zeven uur vanochtend in touw waren. De sfeer in de verschillende bureaus was zeer verschillend, mede door de lokatie waar het buerau gevestigd was. Veruit het gezelligste bureau was te vinden in Ankeveen. In het Wapen van Ankeveen stond de traditionele snoeppot van de gezusters De Kwant klaar voor de bezoekers in een oud bruin café. Het ongezelligst was het bureau op het gemeentehuis. In een overigens keurig, maar steriel kamertje deden de leden van het stembureau hun werk.

Zorgcentra

De zorgcentra waren weer goed vertegenwoordigd. De Kuier, de Emtinckhof, Oudergaard en Brugchelen boden onderdak aan een stembureau. In Brugchelen leidde dat tot een flinke wandeling van de parkeerplaats het gebouw in en door een eindeloze gang in het gebouw weer terug naar de straatkant. Voordeel van de lange gang was wel dat de zwevers onder ons lang de tijd hadden om nog even over hun stem na te denken. Een zweversgang dus eigenlijk. Aan het eind van die gang wachtten 's-Gravelandse stembureauleden de wandelaars op.


De zweversgang in Brugchelen.
Stap, stap, stap.
Wilders, VVD, CDA, CU, PvdA, GL, SP, stap, stap, stap...

Knus

In de Catamaran zat een bureau in de school. Naast de bakken met tekenspullen. Achter de tafel bekende Loosdrechtse gezichten die de stemmer verwelkomden.

Ook de brandweerkazerne aan de Oranjeweg in Kortenhoef zat een gemengd Kortenhoefs-Bergs gezelschap in de ruime kantine. Ook hiet had de De Kwant snoeppot haar intrede gedaan. Het meest knusse stembureau was de Historische Kring aan de Kerklaan in Kortenhoef. In de kleine ruimte, temidden van de historische verzameling, ontmoetten bekende Kortenhoevers elkaar onder toeziend oog van eveneens een Kortenhoefs-Bergs gezelschap achter de tafel.


De Historische Kring In de Gloriosa.

Op het moment dat wij dit schrijven, half acht, moeten al die stembureauleden nog anderhalf uur. Een lange dag.

Later meer foto's.

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

bron
WWK
foto
D. van Essen
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief