Rik Jungmann

Douwe van Essen

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Krook: zetel naar Van Hattem

Loosdrecht, 9 maart 2006

Lijstduwer Ab Krook van DBL gaat niet de raad in voor DBL. Zijn plek wordt ingenomen door Miep van Hattem, die door hem gepasseerd werd.

Lijstduwer. Volgens de Dikke Van Dale: "iemand die als stemmentrekker op een kieslijst wordt geplaatst en wiens kandidatuur niet bedoeld is om verkozen te worden." Het lot van de lijstduwer kan zijn dat zijn naamsbekendheid te veel stemmen trekt, waardoor hij toch in de raad gekozen wordt. Dat gebeurde ooit André Hazes in Ronde Venen. Dat gebeurde nu Ab Krook, de topsport-coordinator van de KNSB, die de afgelopen weken dagelijks vanuit Turijn te zien was tijdens de Olympische Spelen.


Ab Krook, tijdens de jurering voor het NK Palingroken
in Kortenhoef, enige jaren geleden.

Ab Krook was lijstduwer van DBL. Zijn naam stond op de negende plaats van de lijst van DBL. Bij de verkiezingen kreeg hij 212 stemmen. 62 op het Gemeentehuis, 55 in de Emtinckhof, 34 in de Oude Pastorie en 46 in de Catamaran. In de niet-Loosdrechtse stembureau's kreeg hij gemiddeld 3 stemmen. Miep van Hattem, die op plaats drie stond, kreeg er in totaal 98. Het gevolg was dat Ab Krook Miep van Hattem voorbijstreefde en tot zijn verbazing de derde raadszetel kreeg toegewezen.


Miep van Hattem, DBL nr. 3

In een groot artikel op de voorpagina van de G&E legt Krook aan Simone Stevens uit dat hij niet de raad in gaat. Hij is weliswaar net gestopt met zijn activiteiten voor de KNSB, maar heeft het nog te druk met andere werkzaamheden om de raad in te kunnen.

Kiezersbedrog?

Krook denkt dat iedereen wist dat hij wel op de lijst stond als stemmentrekker en lijstduwer, maar niet als serieuze kandidaat voor een zetel in de raad. Hij vindt dan ook dat hij geen kiezersbedrog pleegt door niet de raad in te gaan. "Ik ben geen lokkertje dat vervolgens zegt: 'Ik doe het lekker niet.'"
Toch voelt hij zich niet helemaal gemakkelijk bij de ontstane situatie. Hij stelt het op prijs dat zoveel mensen op hem gestemd hebben. Hij zou het vervelend vinden als die stemmers nu teleurgesteld zijn. Zijn hoop is dat ze begrijpen dat in de raad komen niet de bedoeling was. Hij heeft inmiddels zijn zetel al formeel afgegeven aan Miep van Hattem.

Jap van Waveren, de lijsttrekker van DBL, zegt in de G&E dat er alleen over kiezersbedrog wordt gesproken, omdat Krook een bekende figuur is. "Als een onbekend iemand met voorkeursstemmen in de raad komt en van zijn zetel afziet, dan hoor je niemand."

In Amsterdan deed zich met deze verkiezingen iets dergelijks voor.

Het Parool schreef daar vandaag over:

Bij de officiële vaststelling van de verkiezingsuitslag, vanochtend in het stadhuis, werden ook de voorkeurstemmen bekend. Lijstduwers Frits Bolkestein van de VVD en Marijke Vos van GroenLinks hebben met respectievelijk 2391 en 6400 stemmen beiden een derde plaats op de kandidatenlijsten van hun partijen veroverd. De lijstduwers stonden onderaan de lijst en gaven beiden aan geen behoefte te hebben aan een raadslidmaatschap.

Burgemeester Job Cohen: ''Als je gekozen bent, ben je gekozen. Ik verwacht beiden binnenkort in de raad te zien.''


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht