Rik Jungmann

---

Ingezonden Brief
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Prikkeldraad bij Nat.Monumenten

Wijdemeren, 17 mei 2006

Ferry Siemensma is boos op Natuurmonumenten. NM plaatste prikkeldraad en laat daarachter schapen van medewerkers grazen, schrijft hij.

De heer Wams, aan wie hij de open brief richt, is directeur terreinen bij Natuurmonumenten. Hij is verantwoordelijk voor het beleid t.a.v. het terreinbeheer.

Ingezonden Brief

Open Brief aan Natuurmonumenten

Geachte heer  Wams,

Prikkeldraad op de prairie, die kreet van  stripfiguur  Lucky Luke  schoot mij te binnen toen ik laatst naar mijn favoriete plekje fietste aan het eind van de laan bij het bezoekerscentrum  's-Graveland . Tot mijn stomme verbazing en  meer nog tot mijn ontzetting zag ik al van verre een hek staan. Een voorheen prachtig natuurgebied is nu omheind met  soms wel zes rijen  prikkeldraad en verworden tot een  troosteloos ogend weiland waar enkele schapen grazen. Waarom ? , vraag ik u .

Toen een aantal jaren geleden dit gebied werd aangelegd, was het de bedoeling om hier een terrein aan te leggen voor de natuurbeleving van de bezoekers van het landgoed. Waarom is dit teruggeschroefd?  Ik meen begrepen te hebben uit o . a . Natuurbehoud, dat Natuurmonumenten juist meer  wil doen aan natuurbeleving, dichter bij de bezoeker s wil staan en meer service bieden  aan een ieder die van de natuur wil genieten. Een meer geschikte plek dan dit weitje kun je nauwelijks bedenken. Wanneer je op een willekeurige dag naar dit terrein ging, zag je er altijd mensen genieten: een boek lezen, luieren, picknicken, libellen bestuderen, fotograferen ... Als onderwijsman was ik altijd bijzonder gecharmeerd van kinderen  die hier met schepnetjes kennis maakten met de natuur. Waarom wordt  al deze mensen dit genot ontnomen?  Is dit nieuw beleid? 

Ik heb er alle begrip voor dat Natuurmonumenten zich verzet tegen de aanleg van de A6  /A9  langs het Naardermeer. Daar sta ik natuurlijk volledig achter. Maar eerlijk gezegd heb ik als privépersoon niets aan het Naardermeer. Voor veel geld maak ik wel eens een boottocht, maar dat is het dan. Mijn natuurbeleving ligt in de landgoederen, vlak bij mijn huis,  die  vrij toegankelijk  zijn, en daarbij hoorde ook  het bovengenoemde terrein. Hier genoot ik de afgelopen jaren van de kikkerconcerten, zag ik ringslangen de poel oversteken, fotografeerde ik de meest leuke insecten, zag er zelfs vorig jaar de zuidelijke zebraspin die aan zijn opmars bezig is. Kortom, het was niet alleen voor mij, maar ook uit oog punt van natuurbehoud een uniek terrein.

Wat zie ik echter nu op een bord bij het terrein staan? Dat de schapen er nu voor moeten zorgen dat de bosrand zich tot een boszoom kan ontwikkelen. En dat ten gunste van insecten, reptielen en vogels , staat er letterlijk . Als bioloog  vind ik  dit een pertinente leugen. Schapen doen alles, maar geen natuur ontwikkelen. In de  Oudheid hebben ze samen met geiten het Middellandse Zeegebied volledig kaalgevreten. Nieuw-Zeeland, de Picos in Spanje en  ook Engeland zijn prachtige voorbeelden van dit zogenaamde natuurbeheer door schapen. Sorry, dit is gewoon mensen voor de gek houden.  Het wás al een prachtige boszoom met insecten, reptielen en vogels!!! Waarom natuur verwoesten?, vraag ik u.

Het onderhavige terrein met poel was in mijn ogen één grote reclame voor het bezoekerscentrum. Nu moet je oppassen dat je niet met je kleren langs het prikkeldraad schuurt. Gelukkig zijn er twee bankjes geplaatst, waarop mensen kunnen genieten van het prachtige uitzicht: prikkeldraad op de landgoederen......

Wat mij nog het meeste verbaast, is een losse opmerking van degene die daar het hek aan het plaatsen was. Hij vertelde dat de schapen van een van de medewerkers zijn. Als dit echt waar is, zeg ik onmiddellijk mijn lidmaatschap op! Het kan toch niet zo zijn dat mijn geld opgaat aan het privébelang van een van uw  medewerkers ! Als dat het nieuwe beleid van Natuurmonumenten is, wil ik  daar geen lid meer van zijn! Heimans en Thijsse zouden zich omdraaien in hun graf. Of is het bord misschien een poging om een legitiem karakter te geven aan privébelang? Als dat echt zo is, vind ik het schandalig!

Ik ben sinds 1972 lid van uw vereniging (lidnummer 171111-G) en heb dus wel enig recht van spreken. Bovendien ben ik al die jaren als leerkracht bezig geweest om kinderen natuurbeleving bij te brengen. Natuurmonumenten is m.i. een verkeerde weg ingeslagen...

Ik hoop dat u met een bevredigend antwoord komt,

Met beleefde groet,

Ferry Siemensma
Kortenhoef


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 22º Naar volgende bericht