Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Video wordt Gewaardeerd

Wijdemeren, 15 juni 2006

Vandaag sloot de poll over video in de WWK. We geven de uitslag en wat aanvullende informatie. Wij gaan door met video, want u vindt het leuk.

Inmiddels zijn er al aardig wat video's door de WWK geplaatst. Enkele over evenmenten als de Driedorpenloop en de Jaarmarkt en andere over gebeurtenissen als de inhuldiging van het nieuwe college en de ontvangst van de SV Loosdrecht op het gemeentehuis. Daarnaast gaven wij enkele sfeerbeelden zoals de tuin van de familie Boomkens en het Volvomuseum. Het complete overzicht vindt u op de pagina video-archief.

Omdat video op internet een betrekkelijk jong medium is, wilden wij twee dingen van u weten. Ten eerste of u de video's waardeert, of dat u het eigenlijk een overbodige toevoeging vindt aan het geschreven nieuws met hier en daar een foto.

De tweede vraag die in de poll zat was of u in staat bent om de video's goed te bekijken.

Uit de uistlag blijkt dat ruim 59% van u de video's leuk vindt en waardeert. Nog eens bijna 17% vindt ze best aardig. Samen bijna 80%. Acht procent maakt het niet uit of ze wel of niet in de WWK worden opgenomen en bijna 7% vindt ze overbodig.

Bij 4,4% van de lezers werkt de video niet en bij 5,5% doen ze het wel, maar zijn ze erg traag.

U vindt het leuk, wij gaan door.

De 80% die de video's zeer waardeert of een best wel waardeert zijn voor ons aanleiding om door te gaan met het maken van video voor de WWK. Het maken en monteren van video is veel arbeidsintensiever dan schrijven en fotograferen, maar u stelt het op prijs.

Techniek en Standaarden

De videostream die wij aanbieden is gebaseerd op een Microsoftprotocol (mms: i.c.m. WMV) waarbij de stream zich aanpast aan de beschikbare bandbreeedte. Daarmee is meteen bepaald dat de Windowsgebruikers goed bediend kunnen worden, maar dat andere producenten daar mogelijk problemen mee hebben. Nu heeft ruim 90% van de lezers van de WWK windows op zijn systeem. Daarmee is het een beperkt probleem. Apart coderen van de video's in andere formaten als Quicktime en Real kan wel, maar is veel werk. Dat doen wij dus niet. De dominantie van de Microsoftproducten is nu eenmaal een gegeven. (Webwereld voorspelde gisteren trouwens een sterke opmars van Apple omdat op Mac's nu ook Windows gedraaid kan worden, maar dat terzijde.)

Uit enkele reacties valt op te maken dat de categorie "werkt niet" of "traag"in twee delen op te spltsen is. Er zijn lezers die inbellen met een kiesverbinding. Die is niet in staat om voldoende bandbreedte te leveren om een aanvaardbare kwaliteit video af te leveren. Als dan ook nog gebruik gemaakt wordt van een oude pc met weinig geheugen, een trage videokaart en een oude versie van Windows (95 of 98) dan is het logisch dat het niet meer lukt.

Een andere categorie zijn de gebruikers van browsers als Firefox, Opera, Netscape, etc. Soms werkt hat daar wel, soms niet. Dat hangt af van de software die op de pc geïnstalleerd is en van de instelling op die pc. En dan zijn er de Apple en Linux gebruikers. Apple gebruikers moeten een aparte plug-in installeren. Soms werkt die, soms niet. Voor Linux geldt hetzelfde.

Als u tips heeft waar anderen hun voordeel mee kunnen doen, dan houden wij ons aanbevolen.

Adverteerders

Video biedt de adverteerders hele nieuwe mogelijkheden. Bedrijfspresentaties en korte videospotjes zijn nu mogelijk. Met op dit moment tussen de 400 en 500 bezoekers per dag aan de WWK, opent dat nieuwe perspectieven. Daarover morgen meer.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Bewolkt Windstil 15º Naar volgende bericht