Rik Jungmann

---

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Korting voor Monumenten

Wijdemeren, 2 januari 2006

Het college wil ruim negentig duizend euro uittrekken voor het opstellen van een monumentenlijst. Bovendien krijgen eigenaren van monumenten korting.

Persbericht

College: 'Monumenten beschermen en behouden'

De gemeente Wijdemeren telt 76 gemeentelijke monumenten, 20 provinciale monumenten en 224 rijksmonumenten. Om deze monumenten te beschermen en te behouden heeft het college de Monumentennota Wijdemeren opgesteld. Eén van de beleidsvoornemens is het opstellen van een gemeentelijke monumentenlijst. Het college vraagt de raad hiervoor 93.000 euro beschikbaar te stellen. Ook wil het college eigenaren van een monument stimuleren hun monumentale pand te onderhouden.

Momenteel heeft Wijdemeren alleen een lijst met monumenten uit de voormalige gemeenten Loosdrecht en 's-Graveland. Voor Nederhorst den Berg bestaat er nog geen monumentenlijst. In de eerste helft van 2006 wil het college de monumenten in Nederhorst laten inventariseren en bezien of er meer monumenten uit de andere kernen op de lijst horen.

Legeskorting

Om eigenaren te stimuleren hun monumentale pand te onderhouden wil het college hen voortaan korting geven op de leges voor de bouwvergunning en de extra monumentenvergunning. Deze zijn doorgaans nodig voor verbouwingen aan monumentale panden. Deze kortingsregeling geldt dan alleen voor restauraties aan kleinschalige objecten zoals een woonhuis, boerderij of winkel. Daarnaast wil het college eigenaren van monumenten meer informeren over mogelijkheden van de verschillende subsidieregelingen die er bestaan.

De gemeenteraad bespreekt de Monumentennota Wijdemeren op 2 februari 2006.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht