WIJDEMEERSE WEBKRANT
Wens Stichting Kunstbezit
Wijdemeren, ma 18 december 2006

De Stichting Kunstbezit 's-Graveland beheert de kunstcollectie van de gemeente. De Stichting wenst u prettige feestdagen.

ingezonden bericht

Stichting Kunstbezit 's Graveland
wenst u prettige feestdagen

Traditiegetrouw trakteren wij u in deze tijd van het jaar op een winterlandschap uit onze collectie. Dit jaar hebben we gekozen voor dit prachtige sneeuwtafereel van Jaap Sax.

Op het schilderij ziet u de oude houten brug "De Rooster" naar de kerk op de Kortenhoefsedijk. Deze brug, waar de hooischuiten onderdoor konden varen, werd in 1949 afgebroken. De begrafenisstoet van Jacob Pos - zelf begrafenisondernemer - ging als laatste over "De Rooster". Later is de brug vervangen door de huidige witte ophaalbrug.

Jaap Sax (1899-1977) was een graag geziene gast in "Het Rechthuis" op de Kortenhoefse dijk, nu "Jan en Alleman". Hij kwam er vaak toen hij in Laren woonde en beschilderde er een deurpaneel. In een losse, maar kernachtige trant tekende en schilderde hij het dorp en de omgeving. Vanaf 1936 was hij woonachtig in Bergen. Zijn palet versoberde zich toen tot grijsgroene kleuren. Vaak schilderde hij op klein formaat verstilde stadsgezichten rondom de toenmalige Zuiderzee. Door zijn vriendschap met Kuyten, Colnot en Van Wijngaerdt zal hij ook in zijn Bergense periode Kortenhoef nog wel eens hebben bezocht. (zie "De onvergankelijke kijk op Kortenhoef" door Carole Denninger-Schreuder)

De collectie van Stichting Kunstbezit 's Graveland is gehuisvest in het Gemeentehuis van Wijdemeren aan Rading nr. 1 in Nieuw Loosdrecht. Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 2 januari 2007 is er gelegenheid om een aantal werken uit de collectie te bewonderen.

Wij wensen u gezellige feestdagen en een in alle opzichten mooi 2007!

Bestuur van de Stichting Kunstbezit 's-Graveland

www.kunstwijdemeren.nl
bron
ing. bericht
foto
St. Kunstbezit
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief