Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Storm, Regen en Sneeuw

Wijdemeren, 26 november 2005

Het halve land kwam gisteren tot stilstand door hevige sneeuwval. Voorbij Amersfoort heerste de noodtoestand. In Wijdemeren was het ruig, maar groen.

In Wijdemeren was het gisteren ook niet pluis. In de ochtend teisterde een zware storm met orkaankracht het Westen van het land. Takken werden afgerukt en dakdelen vlogen weg. Aangevuld met overvloedige regenval die weilanden blank deed staan, schuren deed onderlopen en de straten in Hilversum onder een halve meter water zette.

Leed is relatief

Maar ook leed is betrekkelijk. In Wijdemeren was de toestand aan het eind van dag weer normaal. De weilanden nat, maar groen, bij een temperatuur van 2 graden. Dat was wel anders in het Oosten en Zuiden. De A1 was volledig afgesloten tussen Hoevelaken en Hengelo vanwege de sneeuwval. Ook de A50 was dicht. Alle secundaire wegen rond Apeldoorn waren gestremd door sneeuw en geschaarde vrachtwagens. Er werd een crisiscentrum ingericht in Apeldoorn. Automobilisten stonden uren en uren vast in de file. De KLPD deelde dekens, water en brandstof uit. Gestrande treinreizigers overnachtten in gemeentehuizen, sporthallen en theaters. In Haaksbergen knapte een hoogspanningslijn, waardoor 40.000 mensen zonder stroom kwamen te zitten. Bij Utrecht botsten twee goederentreinen op elkaar waardoor treinverkeer naar het Oosten en Zuiden onmogelijk werd.

Back to Normal

Vanochtend om zes uur lostten de laatste files op. Het treinverkeer was vandaag weer redelijk normaal. De provisorische onderkomens werden na een nachtje hangen en kaarten weer verlaten. Alleen de stroomstoring duurt nog voort. De burgemeester van Haaksbergen heeft de hulp van het leger met noodagregaten ingeroepen omdat Essent de klus niet snel kan klaren.

En in Wijdemeren? Niets aan de hand...., eigenlijk. En ook dat is nieuws!


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Windstil Naar volgende bericht