Douwe van Essen

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Sloop met Voorbedachte Rade

Kortenhoef, 24 augustus 2005

Na vijf jaren van steggelen en procederen was het dan eindelijk zover: het illegaal gebouwde zomerhuis aan de Kromme Rade 17b te Kortenhoef van de heer Krouwel werd vandaag gedemonteerd.


Het Hol, Geen toegang.
(Alleen als er ijs ligt.)

De sterke arm links en de gemeente (burgemeester Don Bijl rechts).

“Wie wil (ver)bouwen moet zich houden aan verschillende regels uit de bouwverordening, het bouwbesluit, het bestemmingsplan en de welstandsnota. Tegen mensen die zich níet aan de regels houden treedt het college streng op”. Dat lezen we op de gemeentelijke website.


De recreatiewoning aan het begin van de dag.

Het is de gemeente dan ook menens. Bijzonder veel menskracht en energie is in deze zaak gestoken. Niet alleen op bestuurlijk en juridisch terrein, maar met name ook de procedurele kant van deze ontruiming kostte veel voorbereidingstijd. Gesprekken met gemeentes met ervaring, zoals Amsterdam en Soest en het vaststellen en vastleggen van eigen procedures, het moest er toch een keer van komen. Investeren noemde burgemeester Don Bijl dat. Hij was er vanmorgen ook bij. Maar uiteraard zit ook hij niet op herhaling te wachten. “Het is niet leuk om mee te maken, maar er zijn wel grenzen, en dat geldt voor iedereen”.


Zorgvuldig demonteren.

En in een container opslaan.


Sorteren van de onderdelen.

Systematisch Afbreken

Systematisch, dat wil zeggen gesegmenteerd en gedocumenteerd, werd de woning gesloopt, dat wel. Isolatiemateriaal apart, net als dakpannen, lood, planken, etc. En natuurlijk werden deuren en ramen voorzichtig gedemonteerd. Dit werk was na een normaal offerteproces met 3 aanbieders, bij de 's-Gravelandse firma Boomgaard terechtgekomen. Specialisten, dat bleek al snel. Veel mensen en materieel waren ingezet om de klus maar in 1 dag te kunnen klaren. En… dat is gelukt. De doelstelling was om alles in een natuurlijke staat terug te brengen, dus ook geen aangelegde wegen of paden meer.

Vroeg in de morgen was het nog even spannend omdat de heer Krouwel zich niet zonder slag of stoot bij de sloop wilde neerleggen. Maar gelukkig konden de aanwezige politie-agenten de verhitte gemoederen snel sussen. Maar ook zij konden niet verhinderen dat de heer Krouwel nog dreigde om na het vertrek van de slopers “…vanavond iets anders neer te zetten”.


Aan het eind van de dag worden de laatste sporen van bewoning verwijderd.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind 21º Naar volgende bericht