Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant/Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Planschade: Steun uit Den Haag

Wijdemeren, 12 augustus 2005

In Wijdemeren is de afgelopen jaren vaak over planschade gedebatteerd. De gemeente krijgt nu steun van Minister Dekker over beperking van planschadeclaims.

Bij nieuwbouwplannen kunnen huiseigenaren schade claimen als hun eigendom door de bouwactiviteiten in waarde daalt. Dat wordt planschade genoemd.

Aan de Zuidsingel in Kortenhoef hebben een aantal huiseigenaren, na te zijn getipt door een bureau, na vele jaren alsnog een planschadeclaim bij de gemeente ingediend. Het gemeentebestuur heeft die claims afgewezen en maatregelen genomen om het indienen van planschadeclaims aan banden te leggen. Zo is er in november 2002 besloten dat er 1000 euro leges wordt geheven voor de indiening van een planschadeverzoek. Vorig maand werd besloten dat een claim binnen vijf jaar ingediend moet worden, nu is die termijn onbeperkt.

Oproep van Wijdemeren

Tijdens de raadsvergadering van november 2002 werd een oproep aan Den Haag gedaan om met maatregelen tegen de hoeveelheid planschadeclaims te komen. Op de voorpagina van de Gooi staat vandaag dat Minister Dekker (VROM) voorstelt om bij een planschadeclaim de eerste vijf procent van de waardevermindering voor rekening van de eigenaar te laten komen. De Raad van State is kritisch over de voorgestelde drempel, maar de Minister wil er toch mee doorgaan. De vereniging Eigen huis is het er niet mee eens. Eigen Huis vindt dat de overheid de waardevermindering die door haar toedoen ontstaat wel moet vergoeden.

Volgens het Ministerie is het aantal claims uit de hand gelopen. In een dichtbevolkt land als Nederland kun je nu eenmaal niet bouwen, zonder iemand in de weg te zitten. De eerste vijf procent van dat risico moet de eigenaar dragen vindt het Ministerie.

Leges Maximaal € 500, korter dan 5 jaar


Wethouder Wim Neef,
steun uit Den Haag.

Het kabinet bepaalt dat gemeenten per 1 september € 500 leges mogen vragen voor het indienen van een planschadeclaim. Bovendien is ook besloten dat claims niet mogen slaan op een gewijzigde situatie, die langer dan vijf jaar geleden is ontstaan.

Het besluit van Wijdemeren om € 1000 leges te heffen zal wellicht moeten worden aangepast. Wethouder Wim Neef zal verheugd zijn over het steuntje in de rug dat hij van het Minister Dekker krijgt in zijn strijd tegen planschadeclaims.

Update 13-8-2005, 13.05:

Wieneke Wolthuis, van de afdeling communicatie van de gemeente, maakte ons attent op het feit dat het legesbedrag al naar beneden is aangepast naar € 300. Zoals te lezen stond in het bericht van 19 juli.


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Zwaar bewolkt Matige wind 16 Naar volgende bericht