Rik Jungmann

Douwe van Essen

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Plassenplan: Professorenruzie

Loosdrecht, 28 april 2005. Deskundige professoren hebben het bij de provincie met elkaar aan de stok over het verdiepingenplan voor de Loosdrechtse Plassen.

Dat noteerde Casper van de Broek in de Gooi van vandaag, na de emotioneel verlopen commissievergadering op het provinciehuis in Haarlem. Gisteren hield de commissie Natuur en Milieu van de provincie Noord-Holland haar vergadering over het voor nemen van gedeputeerde Albert Moens (GL) om tegen de wens van Wijdemeren toch de plassen uit te baggeren en te verdiepen.

Er kon ingesproken worden, hetgeen burgemeester Don Bijl al tijdens de raad van vorige week aankondigde te zullen doen. En er was natuurlijk de buslading passagiers uit de door DBL gecharterde bus.

"Minderwaardig"


Prof. C. de Vries

De discussie over de risico's van het verdiepingenplan wordt een strijd "onder professoren". Prof. L. Mur betoogde dat er geen lekkage zal ontstaan na het uitdiepen, omdat de bodem vanzelf weer dichtslibt. Hij ging zelfs zover om de mening van zijn geachte confrère prof. C. de Vries "minderwaardig" te noemen. Prof. De Vries, de deskundige van de gemeente, denkt dat de bodem wel gaat lekken en dat er vuil water de plas in zal lekken.

De statenleden hoorden de discussie en de inspraak aan, maar gaven nog geen mening. Gedeputeerde Moens was helder als plaswater. Hij wil Wijdemeren dwingen om mee te werken aan het uitdiepen van de plassen en het winnen van zand uit diepe putten. Na jaren discussiëren vindt hij dat er maar eens knopen doorgehakt moeten worden. In deze kwestie toont hij graag het leiderschap waar Nederland op wacht.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind17º Naar volgende bericht